Bitlis örneği bağlamında kültürel unsurların organizasyon şirketleri tarafından kullanımı
The use of cultural elements by organizing companies i̇n the context of bitlis example
  1. Tez No: 973504
  2. Yazar: NAZLI KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ERGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Modernizm, Sosyal medya, Culture, Modernism, Social media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde kültür anlayışının modern çağla şekil almaya başladığı, geleneksel değerler ile kitle kültürü arasında belirgin bir değişim gözlemlenmektedir. Bu değişim, halkın üretimi olan gelenek ve görenekler ile bir topluluk tarafından tercih edilen popüler kültür arasındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Geleneksel değerler, çağın gereksinimlerine ayak uydurma isteğiyle farklılaşmış ve giderek batıya yönelmiştir. Bu süreç, geleneksel anlayıştan uzaklaşmayı beraberinde getirmiştir. Bu dönüşümü hızlandıran bir faktör ise sosyal medya platformlarının etkisiyle, kullanıcıların içerik üreticisi olan organizasyon şirketlerine yönelmesidir. Organizasyon şirketleri, müşteri talepleri doğrultusunda ürünler sunarken, beslenme kaynaklarını batıdan almaktadır. Bu bağlamda, Bitlis ve ilçelerinde hâlâ birçok kültürel öge –düğün, kına, söz, nişan, sünnet düğünü, kırklama, halk oyunları, diş hediği gibi– yaşatılmaya çalışılmaktadır. Ancak, modern çağın etkisiyle bu geleneksel unsurların etrafında batıdan izler taşıyan değişiklikler görülmektedir. Batı kökenli kutlamalar; örneğin, baby shower partisi, cinsiyet partisi, drone ile evlilik teklifi gibi etkinlikler, son yıllarda hayatımıza girmeye başlamıştır. Bu çalışmada, Bitlis ve ilçelerinde faaliyet gösteren başlıca organizasyon şirketleri –Hanzade Organizasyon, Tacmin Organizasyon, 1001 Çeşit Organizasyon, Ecem Organizasyon ve Hizan Burak Organizasyon incelenerek, kültürel ögelerimizin uygulanışındaki değişimler ve modern etkiler üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
In today's world, the concept of culture has begun to take shape in accordance with the modern era, and a significant transformation can be observed between traditional values and mass culture. This shift stems from the differences between customs and traditions—produced by the people—and the popular culture adopted by certain communities. Traditional values have gradually changed in response to the demands of the modern age and have increasingly turned towards Western influences. Consequently, this process has led to a gradual detachment from traditional cultural understanding. A major factor accelerating this transformation is the influence of social media platforms, which have directed individuals toward event planning companies, the producers of such content. These companies, which provide services based on customer demands, often draw inspiration from Western cultural models. In this context, many cultural elements such as weddings, henna nights, engagement ceremonies, circumcision feasts,“kırklama”(a postpartum ritual), folk dances, and“diş hediği”(a tradition for teething babies) are still practiced in Bitlis and its districts. However, these traditions are increasingly surrounded by modern elements influenced by the West. Celebrations such as baby showers, gender reveal parties, and marriage proposals involving drones have recently found a place in daily life. This study aims to examine the major event planning companies operating in Bitlis and its districts—including Hanzade Organization, Tacmin Organization, 1001 Çeşit Organization, Ecem Organization, and Hizan Burak Organization—by focusing on how cultural elements are applied and how they have transformed under modern influences.