Engelli çocuğu olan ebeveynlerin ev kazalarını önleme farkındalıkları ve verilen temel ilk yardım eğitiminin değerlendirilmesi
Awareness of home accident prevention among parents of disabled children and evaluation of the basic first aid training provided
- Tez No: 973532
- Danışmanlar: PROF. DR. ELÇİN BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, Engelli, Engelli Çocuk, Ev Kazası, İlk Yardım Eğitimi, Parent, Disabled, Disabled Child, Home Accident, First Aid Training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Çocukluk çağı ev kazaları sadece normal gelişime sahip çocuklar için değil engelli çocuklar için de önemli bir sorundur. Engelli çocuğa sahip ebeveynlerin bu konuda farkındalıklarının artırılması ve aynı zamanda kaza durumunda ilk yardım ile ilgili temel basit yaklaşımları bilmeleri çocuklar için hayat kurtarıcı öneme sahiptir. Bu çalışmada engelli çocuğu olan ebeveynlerin ev kazalarını önleme farkındalıkları ve verilen temel ilk yardım eğitiminin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alınan Özel Eğitim Okulları kontenjanlarına dahil olan öğrencilerin ebeveynleri ile yapılmıştır. Bu araştırmada, araştırmaya dahil edilmesi planlanan grupların benzer özelliklerde olması göz önünde bulundurularak randomize kontrollü deney modeli uygulanmıştır. Araştırmanın örneklem sayısını belirlemek için G*Power 3.1.9.7 programı kullanılarak hesaplama yapılmıştır. Veriler, Çocuk ve ebeveynlere ait sosyodemografik bilgileri içeren anket formu,“Ev Kazaları Farkındalığı Değerlendirme Formu”ve“Temel İlk Yardım Eğitimi Değerlendirme Formu”olma üzere üç bölümden oluşan bir veri toplama formu kullanılarak ön test ve son test yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Veriler IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 30 (IBM Corp., Armonk, New York, ABD) istatistik paket programında değerlendirildi. Tanımlayıcı istatistikler birim sayısı (n), yüzde (%), medyan, minimum, maksimum değerleri olarak verildi. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilk normallik testi ile değerlendirildi. Sayısal değişkenler için gruplar arası karşılaştırmalar Mann-Whitney U testi ile yapıldı. Grup içi karşılaştırmalar Wilcoxon testi ile yapıldı. Grupların kategorik değişkenler ile karşılaştırılmasında kikare testlerinden (Pearson kikare, Fisher-Freeman-Halton exact test, Yates kikare, Fisher exact test) yararlanıldı. p<0,05 değeri istatistiksel olarak önemli kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan çocukların yaş ortalaması iki grup içinde 10'dur. Müdahale grubundaki çocukların %55,1'i, kontrol grubundaki çocukların %77,1'i erkektir. Çocukların engel türleri müdahale grubunun %71,4'ü (n=25), kontrol grubunun %16'sı (n=16) zihinsel engelli olduğu tespit edilmiştir. Eğitim sonrası gruplar arası son test karşılaştırmasında müdahale grubunun farkındalık düzeyinin daha yüksek olduğu ve bu farka eğitimin katkı sağladığı düşünülmektedir. Sonuç olarak ebeveynlere verilen eğitimin olumlu yönde katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Home accidents are a serious issue for both children with typical development and those with disabilities. Raising parental awareness and ensuring parents know basic first aid can be life-saving. This study evaluates parents' awareness of home accident prevention and measures the impact of the first aid training they received. The study was conducted with parents of students enrolled in Special Education Schools under the Kayseri Provincial Directorate of National Education. Considering the similarity of the groups planned to be included in the research, a randomized controlled experimental model was applied. The sample size of the study was calculated using the G*Power 3.1.9.7 program. Data were collected through a data collection form consisting of three sections: a questionnaire containing sociodemographic information of the children and parents, the“Home Accident Awareness Assessment Form,”and the“Basic First Aid Training Evaluation Form,”using the pre-test and post-test method. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 30 (IBM Corp., Armonk, New York, USA). Descriptive statistics were presented as number (n), percentage (%), median, minimum, and maximum values. The normality of data distribution was assessed using the Shapiro-Wilk test. Comparisons between groups for numerical variables were performed using the Mann-Whitney U test, and within-group comparisons were conducted using the Wilcoxon test. Chi-square tests (Pearson chi-square, Fisher-Freeman-Halton exact test, Yates chi-square, Fisher exact test) were used to compare categorical variables between groups. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. The mean age of the participating children was 10 in both groups. In the intervention group, 55.1% of the children were male, while in the control group, 77.1% were male. Among the children, 71.4% (n=25) in the intervention group and 16% (n=16) in the control group were identified as mentally disabled. After the training, the post-test comparison between the groups revealed that the awareness level of the intervention group was higher, suggesting that the training contributed to this improvement. As a result, it was determined that the training provided to the parents had a positive effect.