Farklı bitirme ve cilalama sistemlerinin biyoaktif restoratif materyallerin iyon salınımı ve yüzey pürüzlülüğü üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of different finishing and polishing systems on the ion release and surface roughness of bioactive restorative materials
  1. Tez No: 973534
  2. Yazar: SEDA SAYGILI ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCE ESENTÜRK, DOÇ. DR. MELTEM MERT EREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: biyoaktif restoratif materyaller, iyon salınımı, yüzey pürüzlülüğü, bitirme ve cilalama sistemleri, bioactive restorative materials, ion release, surface roughness, finishing and polishing systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dört farklı bitirme ve cilalama sisteminin sekiz farklı restoratif materyal üzerindeki flor ve kalsiyum iyon salınımı ile yüzey pürüzlülüğü üzerine etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Her restoratif materyal grubu, uygulanacak bitirme-cilalama sistemine göre beş alt gruba ayrılmıştır (n=10/grup). Başlangıç ve 28. gün yüzey pürüzlülüğü ölçümleri mekanik profilometre ile, flor ve kalsiyum salınım düzeyleri ise 1., 2., 7., 14. ve 28. günlerde iyon-selektif elektrot (ISE) yöntemiyle değerlendirilmiştir. Ardından materyaller 5000 devirlik termal siklusa (TSS) tabi tutulmuş ve son flor, kalsiyum salınımı ile yüzey pürüzlülük değerleri ölçülmüştür. Verilerin istastistiksel incelenmesinde Kolmogorov-Smirnov testi, Levene testi, Wilcoxon İşaret testi, Friedman testi, Dunn-Bonferroni çoklu karşılaştırma testi, Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. p<0,05 için sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Termal yaşlandırma sonrasında, genel olarak flor ve kalsiyum salınım düzeylerinde anlamlı azalmalar gözlenmiştir. Özellikle Equia Forte HT ve Filtek Z250 dışındaki tüm gruplarda, TSS sonrası flor salınımı 1. güne göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşmüştür (p<0,00125). Ayrıca, Fuji IX, Dyract XP ve Cention N gruplarında, bu düşüş 14. gün değerlerine kıyasla da anlamlı bulunmuştur (p<0,00125). Kalsiyum salınımı açısından bakıldığında; Cention N ve Cention Forte gruplarının neredeyse tüm alt gruplarında, TSS döneminde 2. ve 7. gün değerlerine kıyasla anlamlı azalmalar tespit edilmiştir (p<0,00125). Diğer yandan, G-Coat Plus alt grubu hariç Beautifil II, Fuji IX ve Activa gruplarında, TSS kalsiyum salınımı 28. güne göre artış göstermiştir (p<0,00125).Yüzey pürüzlülüğü ölçümleri değerlendirildiğinde, materyal ve cilalama sistemleri arasında 1. gün, 28. gün ve TSS ölçümleri arasında genel anlamda anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,00625; p>0,010). Ancak bazı kombinasyonlarda belirgin farklar kaydedilmiştir. Buna göre, 1. gün ölçümlerinde Beautifil II hariç tüm materyallerde Ecocomp sistemi, Mylar bant grubuna göre daha yüksek pürüzlülük üretmiştir (p<0,00208). 28. gün ve TSS sonrası ölçümlerde de Ecocomp sisteminin özellikle Activa, Cention N, Beautifil II ve Fuji IX gibi materyallerde daha yüksek yüzey pürüzlülüğü değerleri oluşturduğu görülmüştür (p<0,00208). Ayrıca bazı gruplarda Diacomp Plus sistemi de benzer şekilde yüksek pürüzlülük göstermiştir. Son olarak, flor ve kalsiyum salınımındaki zaman içi değişim ile yüzey pürüzlülüğü düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde, istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. Bu bulgu, iyon salınımı ve yüzey karakteristiklerinin birbirinden bağımsız değişebileceğini düşündürmektedir. Bu çalışma, farklı bitirme ve cilalama sistemlerinin restoratif materyalerin flor ve kalsiyum salınımı ile yüzey pürüzlülüğü üzerine anlamlı etkiler oluşturduğunu, ancak bu iki parametre arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to comparatively evaluate the effects of four different finishing and polishing systems on fluoride and calcium ion release and surface roughness of eight different restorative materials. Each restorative material group was divided into five subgroups according to the finishing and polishing system to be applied (n=10/group). Initial and 28-day surface roughness measurements were performed with a mechanical profilometer, while fluoride and calcium release levels were assessed on days 1, 2, 7, 14, and 28 using an ion-selective electrode (ISE) method. Subsequently, the materials were subjected to 5000 thermal cycles (TC), and the final fluoride, calcium release, and surface roughness values were measured. Statistical analysis of the data was performed using the Kolmogorov-Smirnov test, Levene test, Wilcoxon Signed-Rank test, Friedman test, Dunn-Bonferroni multiple comparison test, and Kruskal-Wallis test. Results were considered statistically significant at p<0.05. After thermal aging, significant decreases in fluoride and calcium ion release levels were generally observed. Specifically, in all groups except Equia Forte HT and Filtek Z250, fluoride release after TC was statistically significantly lower compared to day 1 (p<0.00125). Furthermore, in the Fuji IX, Dyract XP, and Cention N groups, this decrease was also significant compared to the day 14 values (p<0.00125). Regarding calcium release, significant decreases were detected in almost all subgroups of the Cention N and Cention Forte groups after TC, when compared to the day 2 and day 7 values (p<0.00125). Conversely, in the Beautifil II, Fuji IX, and Activa groups, excluding the G-Coat Plus subgroup, TC calcium release increased compared to the day 28 values (p<0.00125).Evaluation of the surface roughness measurements revealed no overall significant difference among the materials and polishing systems at day 1, day 28, and post-TC measurements (p>0.00625, p>0.010). However, notable differences were recorded in some combinations. According to the day 1 measurements, the Ecocomp system produced higher roughness than the Mylar strip group in all materials except Beautifil II (p<0.00208). In the day 28 and post-TC measurements, the Ecocomp system was also observed to create higher surface roughness values, particularly in materials like Activa, Cention N, Beautifil II, and Fuji IX (p<0.00208). Similarly, some groups with the Diacomp Plus system also exhibited high roughness. Finally, when the relationship between the time-dependent changes in fluoride and calcium release and the surface roughness levels was examined, no statistically significant correlation was found. This finding suggests that ion release and surface characteristics may change independently of each other. This study revealed that different finishing and polishing systems have significant effects on the fluoride and calcium ion release as well as the surface roughness of restorative materials; however, no statistically significant correlation was found between these two parameters.