Farklı iki ortodontik braketin tutuculuğunun değerlendirilmesi ve farklı bitirme materyallerinin mine yüzeyine etkisi
Evaluation of bond strength of two different orthodontic bracket systems and the effects of different finishing materials on the enamel surface
- Tez No: 260806
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ÜÇÜNCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Metal braket, seramik braket, sıyırma testi, bitirme yöntemi, mine yüzeyi, Metal bracket, ceramic bracket, shear bond strength test, finishing method, enamel surface
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Evaluation of bond strength of two different orthodontic bracket systems and the effects of different finishing materials on the enamel surface.Bu çalışmanın amacı, materyalleri ve taban özellikleri farklı 2 braketin, premolar dişler üzerine ışıkla sertleşen bir kompozit ile yapıştırıldıktan sonra, sıyırma testi uygulanarak bağlanma kuvvetlerinin tespiti ve söküm sonrasında diş üzerinde kalan artık yapıştırıcı miktarları ile bunların farklı temizleme yöntemleriyle temizlenmesi sonucunda mine yüzeylerinde meydana gelecek değişikliklerin incelenmesidir.Braketler yapıştırıldıktan sonra braketlerin diş yüzeyine bağlanma kuvvetini tespit etmek amacı ile sıyırma testi uygulanmış, braket ve diş üzerinde kalan yapıştırıcı artıkları değerlendirilmiştir. Yapıştırıcılar farklı temizleme yöntemi ile temizlendikten sonra mine yüzey değişiklikleri SEM ile incelenmiş, renklendirme yöntemi ile dişlerin uzun dönem renklenme miktarları değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesi normal dağılıma uygunluk sonuçları doğrultusunda parametrik testler ile yapılmıştır.Metal ve porselen braketlerin bağlanma kuvvetleri benzer bulunurken, artık yapıştırıcı miktarlarının tamamen zıt bir ilişki içinde olduğu saptanmıştır. Her iki çalışma grubunda da kompozit frezin kullanıldığı gruplarda mine yüzeyine ait SEM görüntülerinin daha düzgün olduğu ve en az renklenmenin bu yöntemin kullanıldığı grupta olduğu bulunmuştur.Kullanılan 3 farklı temizleme yönteminin de braketlerin sökülmesinden sonra mine yüzeyindeki yapıştırıcı artıklarının tamamının kaldırılmasında başarılı olduğu bulunmuştur. Buna rağmen, yapıştırıcı artıklarının temizlenmesinde kullanılan hiçbir yöntemin minenin normal yapısını tam olarak sağlayamadığı tespit edilmiştir.Her ne kadar pomza ile yapılan cilalama işleminin yönteme bağlı oluşan mine hasarlarını düzeltse de cila işlemine bağlı mine çizikleri oluşturabildiği ve renklenme açısından bitirme işlemlerinde fazla avantaj sağlamayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of bond strength of two different orthodontic bracket systems and the effects of different finishing materials on the enamel surface.The aim of this study was the evaluation of the amount of bonding agent remained on enamel surface and the differences of enamel surface texture which were cleaned with different methods after removing two bracket systems bonded with light cure composites,as well as comparing the bond strengths of brackets with shear strength testing.In order to test the bond strengths of brackets on to teeth surfaces shear tests were performed and the remnants of bonding agent (composite) on either teeth and bracket bases were evaluated. After the removal of remnants with different cleaning methods textures of enamel surfaces were examined under SEM, and color changes after accelerated aging procedures were also determined.Statistical evaluations of data were made with parametric tests.While the bonding strengths of metal and porcelain brackets were similar, there was a meaningful difference between the amount of bonding agent remnants remained after the removal of these two kinds of brackets. In both groups the smoother surfaces in SEM were obtained at the specimens which were cleaned with composite burs, while the less coloration also was evident in this group.All three cleaning systems were found to be successful in removing the remnants after debonding. However none of these methods could give the original texture of enamel.Although polishing with pumice removed the defects caused by the debonding, this procedure itself caused microscobic scratches on the surfaces and these were thought to be a reason for a future coloration.