FMF hastalığında mikroRNA'ların rolü
The role of microRNAs in FMF disease
  1. Tez No: 973542
  2. Yazar: SEDEF ERDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA SOLMAZ AVCIKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ailesel akdeniz ateşi, Mikro RNA, Familial mediterranean fever, Micro RNA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Ailesel Akdeniz Ateşi'nde literatür taraması sonucu seçilen üç farklı miRNA'nın (hsa-miR-335-5p, hsa-miR-26b-5p ve hsa-miR-16-5p) ve ekspresyonlarının ve IL-36Ra proteininin miktarının incelenmesi ve sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya Ocak 2021-Haziran 2024 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi'ne başvuran Ailesel Akdeniz Ateşi tanısı almış 40 hasta ve Ailesel Akdeniz Ateşi tanısı olmayan 45 kontrol grubu dahil edildi ve hastalara ait kan numuneleri, Balıkesir Üniversitesi Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi'nden temin edildi. Çalışma Balıkesir Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Labaratuarı'nda Helsinki Deklerasyonu'na uygun olarak gerçekleştirildi. miRNA ekspresyon seviyeleri qPCR yöntemi ile ve protein seviyeleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Çalışma bulgularında, Ailesel Akdeniz Ateşi hastalarında hsa-miR-16-5p miRNA ekspresyon seviyesinin anlamlı derecede arttığı, hsa-miR-335-5p ve hsa-miR-26b-5p miRNA ekspresyon seviyelerinin anlamlı derecede azaldığı ve IL-36Ra protein seviyesinin arttığı bulundu. Çalışma sonuçları, hsa-miR-335-5p, hsa-miR-26b-5p ve hsa-miR-16-5p miRNA'larının ve IL-36Ra proteininin Ailesel Akdeniz Ateşi patogenezinde önemli bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the expression levels of three different miRNAs (hsa-miR-335-5p, hsa-miR-26b-5p, and hsa-miR-16-5p) selected based on literature review, as well as the quantity of IL-36Ra protein in patients with Familial Mediterranean Fever (FMF), and to compare the results with those from a healthy control group. The study included 40 patients diagnosed with Familial Mediterranean Fever and 45 healthy controls, who applied to the Balıkesir University Genetic Disorders Evaluation Center between January 2021 and June 2024. Blood samples were obtained from the Genetic Disorders Evaluation Center at Balıkesir University. The study was conducted in accordance with the Declaration of Helsinki at the Medical Biology Laboratory of Balıkesir University. miRNA expression levels were measured using the qPCR method, while protein levels were assessed using the ELISA method. The study findings revealed a significant increase in the expression level of hsa-miR-16-5p in FMF patients, while the expression levels of hsa-miR-335-5p and hsa-miR-26b-5p were significantly decreased. Additionally, IL-36Ra protein levels were found to be elevated. The results suggest that hsa-miR-335-5p, hsa-miR-26b-5p, hsa-miR-16-5p miRNAs and IL-36Ra protein may play an important role in the pathogenesis of Familial Mediterranean Fever.