2016-2024 döneminde vatandaşlık alan Ankara'daki Suriyelilerin uyum süreci: Sosyal ve ekonomik boyutların karşılaştırmalı analizi
Integration of Syrians granted Turkish citizenship in Ankara: A comparative analysis of social and economic dimensions (2016–2024)
  1. Tez No: 973585
  2. Yazar: ŞUHEDA GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MAZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeliler, Türk Vatandaşlığı, Ekonomik Entegrasyon, Toplumsal Kabul, Sosyal Uyum, Aktif vatandaşlık, Zorunlu göç, Syrians, Turkish Citizenship, Economic Integration, Social Acceptance, Social Cohesion, Active citizenship, Forced emigration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç ve Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu tez, 2016-2024 yılları arasında Türk vatandaşlığına geçen Suriyelilerin vatandaşlığa geçiş ve uyum süreçlerini derinlemesine incelemektedir. Suriyelilerin geçici koruma statüsünden vatandaşlığa geçişi, toplumsal ve ekonomik uyum sürecini doğrudan etkilemektedir. Çalışmada, vatandaşlık kazanan Suriyelilerin iş gücü piyasasına uyumu ve ekonomik katkıları analiz edilmektedir. Bunun yanı sıra, vatandaşlık sürecinin sosyal uyum üzerindeki etkileri, toplumsal kabul, aidiyet hissi ve kimlik oluşumu gibi unsurlar üzerinden değerlendirilmektedir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, Suriyeli vatandaşlarla yapılan derinlemesine görüşmeler ve resmi verilerin analizi yoluyla, Türkiye genelinde Suriyelilerin vatandaşlık sonrası sosyal ve ekonomik uyum süreci ortaya konulmaktadır. Bu tez, elde edilen bulgular ile Türkiye'nin göç politikalarının yönetimine ve vatandaşlık verilmesi sürecine yönelik bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis provides an in-depth analysis of the naturalization and integration processes of Syrians who obtained Turkish citizenship between 2016 and 2024. The transition from temporary protection status to citizenship directly impacts both social and economic integration. The study examines the labor market integration and economic contributions of naturalized Syrians. Additionally, the effects of the citizenship process on social cohesion are evaluated through factors such as societal acceptance, sense of belonging, and identity formation. The research is based on the semi-structured interview method, a qualitative research approach. Through in-depth interviews with Syrian citizens and an analysis of official data, the study explores the post-naturalization social and economic integration of Syrians across Turkey. By presenting these findings, this thesis aims to provide insights into Turkey's migration policies and the management of the naturalization process.