Katarakt cerrahisi yapılan olguların demografik ve okuler özellikleri ile sonuçlarının risk gruplarına göre karşılaştırılması
Comparison of the demographic and ocular characteristics and outcomes of cataract surgery cases according to risk groups
- Tez No: 973591
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYKARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fakoemülsifikasyon, Psödoeksfoliasyon sendromu, Phacoemulsification, Pseudoexfoliation syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, deneyimli tek cerrah tarafından uygulanan mini-nük ve fakoemülsifikasyon teknikleri, hasta özellikleri temelinde karşılaştırıldı. Fakoemülsifikasyon uygulanan olgular matür katarakt ve psödoeksfoliasyon (PEX) bulunan yoğun katarakt olarak ikiye ayrıldı. Yöntem: Ocak 2018 – Ocak 2024 arasında 436 hastaya ait 872 göz retrospektif olarak incelendi. Bu gözlerden 461'ine katarakt cerrahisi uygulandı. Mini-nükleus tekniği uygulanan (MNUK) (n=78), fakoemülsifikasyon tekniği uygulanan matür katarakt (F-MAT) (n=228) ve fakoemülsifikasyon tekniği uygulanan PEX eşlikli yoğun katarakt (F-PEX) (n=155) gruplarında; demografik, klinik, biyometrik ve cerrahi veriler karşılaştırıldı. Bulgular: F-PEX grubunda preoperatif glokom tanısı (%49,7), antiglokomatoz ilaç kullanımı (%42,6) ve göz içi basıncı anlamlı şekilde daha yüksekti (p<0,001). MNUK grubunda travma (oküler travma, kafa travması) öyküsü (p<0,001) ve zonulozis insidansı (p<0,001) daha fazlaydı. Postoperatif 1. gün ve 10. gün kornea ödemi (p<0,001; p=0,001) ve ön kamara inflamasyonu (p=0,00282; p<0,001) MNUK grubunda en yüksek orandayla izlendi. Pupil çapı, hem ameliyatlı (p<0,001) hem de diğer gözde (p=0,046) en küçük F-PEX grubundaydı. Preoperatif dönemde AL (aksiyel uzunluk) değerlendirildiğinde, F-PEX grubunda, MNUK ve F-MAT gruplarına göre hem cerrahi planlanan gözlerde hem de diğer gözlerde daha büyük ölçüldüğü görüldü (sırasıyla p<0,001 ve p = 0.0149). Sonuç: Cerrahi teknik seçimi, oküler biyometrik özellikler ve preoperatif bulgular, postoperatif komplikasyonları ve cerrahi başarıyı anlamlı biçimde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, mini-nucleus technique and phacoemulsification techniques, both performed by a single experienced surgeon, were compared based on patient characteristics. The phacoemulsification group was further divided into two subgroups: mature cataract cases and dense cataracts accompanied by pseudoexfoliation (PEX). Methods: Between January 2018 and January 2024, 872 eyes from 436 patients were retrospectively evaluated. In the groups of patients who underwent the mini-nucleus technique (MNUK) (n=78), phacoemulsification technique for mature cataract (F-MAT) (n=228), and phacoemulsification technique for dense cataract with accompanying PEX (F-PEX) (n=155), demographic, clinical, biometric, and surgical data were compared. Results: In the F-PEX group, the prevalence of preoperative glaucoma diagnosis (49.7%), use of antiglaucomatous medications (42.6%), and intraocular pressure were significantly higher (p < 0.001). In the MNUK group, a history of ocular trauma (p < 0.001) and the incidence of zonulolysis (p < 0.001) were more frequent. On postoperative day 1 and day 10, the highest rates of corneal edema (p < 0.001; p = 0.001) and anterior chamber inflammation (p = 0.00282; p < 0.001) were observed in the MNUK group. Pupil diameter was smallest in the F-PEX group, both in the operated eyes (p < 0.001) and in the fellow eyes (p = 0.046). When axial length (AL) was evaluated in the preoperative period, it was found to be significantly greater in the F-PEX group compared to the MNUK and F-MAT groups, in both the eyes scheduled for surgery and the fellow eyes (p < 0.001 and p = 0.0149, respectively). Conclusion: The choice of surgical technique, ocular biometric features, and preoperative findings significantly influence postoperative complications and surgical success.