The army's role in making foreign policy during the systemic transformation: A comparative case study of Colombia and Türkiye. In the Cold War (1947-1989)
Sistemsel dönüşüm sırasında dış politika oluşturmada ordunun rolü: Soğuk Savaş döneminde (1947-1989) Kolombiya ve Türkiye'nin karşılaştırmalı bir vaka çalışması
  1. Tez No: 973596
  2. Yazar: NESTOR DAVİD MEDINA HERRERA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED HÜSEYİN MERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı tarih çalışmaları, sistemsel dönüşümler, dış politika analizi (DPA), militarizm, karar alma, askeri, Comparative historical studies, systemic transformations, foreign policy analysis (FPA), militarism, decision-making, military
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, Soğuk Savaş (1947-1989) döneminde Kolombiya ve Türkiye'de dış politikanın şekillendirilmesi ve uygulanmasında ordunun rolünü, uluslararası düzeni dönüştüren sistemik değişimler bağlamında, karşılaştırmalı tarihsel bir çalışma aracılığıyla analiz etmektedir. Araştırma, birincil kaynaklar ve uzmanlaşmış literatürün analiziyle desteklenen nitel bir yaklaşım kullanmaktadır. Bu yaklaşım, askeriyenin stratejik devlet karar alma süreçlerindeki rolünü incelemek için tarihsel ve politik bir kategori olarak anlaşılan Dış Politika Analizi (DPA) ve militarizmin teorik çerçeveleriyle örtüşmektedir. Bu ikili bakış açısıyla, her iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin de ikincil aktörler değil, Doğu-Batı rekabetinin tipik ideolojik kutuplaşma ve jeopolitik hizalanmalarıyla karakterize edilen bağlamlarda aktif stratejik katılımcılar olduğu ileri sürülmektedir. Ancak bu katılım, devlet kurumlarını zayıflatmamıştır. Aksine, çalışma, ordunun dış politikadaki rolünü anlamanın, basmakalıp düşüncelerin ötesine geçmeyi ve askeriyenin etkisinin, hedefleri, araçları ve yöntemleri tanımlamayı amaçlayan, çoklu aşamalar ve etkiler içeren bir karar alma sürecine dayanan bir stratejiden kaynaklandığını kabul etmeyi gerektirdiği sonucuna varmaktadır. Dış politikanın karar alma süreçlerine dayalı bir strateji olarak görüldüğünü varsayalım. Bu durumda, diplomasi, ordu gibi aktörlerin dış politikanın gelişimini ve zaman zaman formülasyonunu ve uygulamasını etkilediği geleneksel, ancak tekelci olmayan mekanizmalarından biri olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
The Army's Role in Making Foreign Policy During The Systemic Transformation: A Comparative Case Study of Colombia and Türkiye in The Cold War (1947-1989) This doctoral thesis analyzes, through a comparative historical study, the role of the military in shaping and implementing foreign policy in Colombia and Turkey during the Cold War (1947–1989), within the context of systemic changes that transformed the international order. The research uses a qualitative approach, supported by the analysis of primary sources and specialized literature. It aligns with the theoretical frameworks of Foreign Policy Analysis (FPA) and militarism, understood as a historical and political category for examining the military's role in strategic state decision-making. From this dual perspective, it is argued that the armed forces of both countries were not subordinate actors but active strategic participants in contexts characterized by ideological polarization and geopolitical alignments typical of the East-West rivalry. Nevertheless, this involvement did not weaken state institutions. On the contrary, the study concludes that understanding the military's role in foreign policy requires moving beyond commonplaces and recognizing that its influence stems from a strategy rooted in a decision-making process aimed at defining objectives, means, and methods, involving multiple stages and influences. Suppose foreign policy is viewed as a strategy grounded in decision-making. In that case, diplomacy can be seen as one of its traditional, but not exclusive, mechanisms, where actors such as the military influence its development, and at times, its formulation and execution.