Uzamsal düzenliliklerin öğrenilmesinde afektif bağlam etkisinin elektroensefalografi ile incelenmesi
An electrophysiological investigation of the effect of affective context in learning spatial regularities
  1. Tez No: 973600
  2. Yazar: AYŞE NURBEYZA KÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ULAŞOĞLU YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Psikoloji, Nöroloji, Physiology, Psychology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat yanlılığı, Duygusal bağlam, Duygusal uyarılma, Elektroensefalografi, Örtük bellek, Attentional bias, Emotional context, Emotional arousal, Electroencephalography, Implicit memory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İleri Nörolojik Bilimler Bilim Dalı
Özet
Örtük öğrenme biçimlerinden bağlamsal ipucu öğrenme çevredeki spasyal düzenliliklerin bilinçli farkındalık olmaksızın edinilmesine, vizyomotor beceri öğrenme ise algısal ve motor entegrasyona dayanmaktadır. Bu tez çalışmasında, negatif afektin örtük öğrenme süreçleri üzerindeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Tekrar eden konfigürasyonlar ile bağlam-bağımlı öğrenme, yeni konfigürasyonlar aracılığıyla bağlam-bağımsız vizyomotor beceri öğrenmenin değerlendirildiği görsel arama görevi nötral ve öfkeli yüz ikonları kullanılarak modifiye edilmiştir. İki oturumda gerçekleşen görevin ilk oturumunda (nötral) tüm spasyal konfigürasyonlar tamamen nötral yüzlerden oluşturulmuş, ikinci oturumda (afektif) ise öfkeli yüz ifadeleri kullanılmıştır. 28 sağlıklı katılımcının elektroensefalogram kaydı sırasında tamamladığı görsel arama görevinden elde edilen elektrofizyolojik ve davranışsal bulgular değerlendirilmiştir. Reaksiyon süresi değişimleri incelendiğinde, afektif oturumda nötral oturuma kıyasla vizyomotor beceri öğrenmede görülen bozulmanın yanı sıra, bağlamsal ipucu öğrenme sürecinde gecikme ve zayıflama saptanmıştır. Olaya ilişkin potansiyeller değerlendirildiğinde, afektif oturumda nötral oturuma kıyasla her iki öğrenme sürecinde de N1 bileşeninde negativite artışı ve pozitif bileşenlerde supresyon saptanmıştır. Bununla birlikte, afektif manipülasyon lateralize potansiyellerde ikili ayrışma ortaya koymuştur. Nötral oturumda bağlam-bağımlı öğrenme N2pc genliğindeki artış ile bağlam-bağımsız öğrenmeden ayrılırken, afektif oturumda ise yanıt seçimi ile ilişkili LRP-r bileşenindeki genlik farkı bağlam-bağımlı öğrenme için ayırt edici olmuştur. Sonuç olarak bulgularımız afektif manipülasyonun her iki örtük öğrenme biçimi üzerindeki olumsuz etkisini açıkça ortaya koymakta ve sosyo-afektif çevresel koşulların örtük öğrenme süreçleri üzerindeki önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
As both represent forms of implicit learning, contextual cueing involves unconscious acquisition of spatial regularities in the environment, while visuomotor skill learning relies on perceptual-motor integration. This dissertation aims to investigate the effect of negative affect on implicit learning processes. A visual search task assessing context-dependent learning (via repeated configurations) and context-independent visuomotor skill learning (via new configurations) was modified using neutral and angry face icons. In the first (neutral) session, all spatial configurations composed entirely of neutral faces, while in the second (affective) session angry faces were used. Electrophysiological and behavioral findings obtained from 28 healthy participants who completed the visual search task during electroencephalogram recording. Changes in reaction time indicated an impairment in visuomotor skill learning and a pattern of delay and attenuation in context-dependent learning in the affective session compared to the neutral session. Findings from event-related potentials revealed that affective manipulation resulted in an increase in amplitude of N1 components and a suppression in the P3 for both context-dependent and -independent learning processes. Affective manipulation further revealed a binary dissociation in lateralized potentials. In the neutral session, context-dependent learning was distinguished from context-independent learning by an increase in N2pc amplitude, whereas in the affective session, the amplitude difference in the LRP-r component associated with response selection was distinctive for context-dependent learning. In conclusion, our findings demonstrate a clear negative impact of affective manipulation on both forms of implicit learning and emphasize the importance of socio-affective environmental conditions on implicit learning processes.