2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ilkokul Türkçe dersi öğretim programının dijital okuryazarlık açısından incelenmesi
An analysis of the 2024 Türkiye's Century of Education Model primary school Turkish language curriculum in terms of digital literacy
  1. Tez No: 973601
  2. Yazar: MİRAÇ KAYA İNAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital okuryazarlık, Türkçe eğitimi, İçerik analizi, Digital literacy, Turkish education, Content analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan İlkokul Türkçe Dersi Öğretim Programı'nın dijital okuryazarlık boyutunu analiz etmektir. Araştırmada, dijital okuryazarlığın programdaki görünürlüğü, bileşenlerinin temsil edilme düzeyi, sınıf düzeylerine göre dağılımı ve içerik bağlamındaki kullanım şekilleri derinlemesine incelenmiştir. Ayrıca, öğretim programında dijital okuryazarlığın kazanımlarla nasıl ilişkilendirildiği ve eğitim politikaları açısından ne ölçüde bütüncül bir bakış açısıyla ele alındığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden doküman analizi yöntemiyle yürütülmüştür. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yayımlanan 2024 İlkokul Türkçe Dersi Öğretim Programı belge olarak ele alınmış, içerik analizine tabi tutulmuştur. Veriler, dijital okuryazarlıkla ilgili anahtar kavramların frekansları, bağlamsal kullanımları ve alt bileşenlere göre sınıflandırılması esas alınarak çözümlenmiştir. Ayrıca öğretim programı, sınıf düzeylerine göre kazanımların dijital içerik ve yeterliklerle ilişkilendirilmesi bakımından da değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, dijital okuryazarlıkla ilgili kavramların öğretim programında sınırlı düzeyde yer bulduğunu göstermektedir. Dijital okuryazarlığın temel bileşenlerinden bazılarına (örneğin bilgiye erişim, dijital iletişim, eleştirel değerlendirme) yer verilmesine karşın, diğer bileşenlerin (örneğin dijital üretim, güvenlik ve etik kullanım) yeterince yansıtılmadığı belirlenmiştir. Sınıf düzeylerine göre kazanımlar incelendiğinde ise dijital içeriklerin daha çok üst sınıflarda yer aldığı ve sınıf düzeyleri arttıkça dijital kavram kullanımında artış gözlendiği tespit edilmiştir. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul Türkçe Öğretim Programı, dijital okuryazarlık açısından bazı açılımlar sunmakla birlikte, bütüncül ve dengeli bir yapıdan uzak görünmektedir. Dijital okuryazarlık bileşenlerinin öğretim programına daha sistematik ve kapsayıcı biçimde entegre edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda, öğretim programının dijital çağın gereklerine uygun biçimde yeniden yapılandırılması, uygulayıcıların desteklenmesi ve öğretmen eğitimlerinin dijital okuryazarlık ekseninde güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to analyze the digital literacy dimension of the Primary School Turkish Language Curriculum prepared within the scope of the Türkiye Yüzyılı Maarif Model. In the study, the visibility of digital literacy in the curriculum, the level of representation of its components, the distribution according to grade levels, and the ways of use in the context of content were examined in depth. In addition, it was tried to reveal how digital literacy is associated with learning outcomes in the curriculum and to what extent it is addressed from a holistic perspective in terms of educational policies. The research was conducted through the document analysis method, one of the qualitative research designs. The 2024 Primary School Turkish Language Curriculum published within the scope of the Türkiye Yüzyılı Maarif Model was taken as a document and subjected to content analysis. The data were analyzed based on the frequencies of the key concepts related to digital literacy, their contextual uses, and their classification according to sub-components. In addition, the curriculum was evaluated in terms of the association of learning outcomes with digital content and competencies according to grade levels. The research findings show that concepts related to digital literacy are represented in the curriculum at a limited level. Although some of the basic components of digital literacy (for example, access to information, digital communication, critical evaluation) are included, it was determined that other components (for example, digital production, security and ethical use) are not sufficiently reflected. When the learning outcomes are examined according to grade levels, it was found that digital contents are mostly included in the upper grades and that the use of digital concepts increases as the grade levels rise. The Türkiye Yüzyılı Maarif Model Primary School Turkish Language Curriculum, while offering some expansions in terms of digital literacy, appears to be far from a holistic and balanced structure. It was concluded that the components of digital literacy should be integrated into the curriculum in a more systematic and inclusive manner. In this context, it is recommended that the curriculum be restructured in accordance with the requirements of the digital age, that practitioners be supported, and that teacher training be strengthened on the axis of digital literacy.