Yaşlı bireylerde egzersiz algısı: yararlar, kolaylaştırıcılar ve engeller
Perception of exercise in older adults: benefits, facilitators and barriers
- Tez No: 973603
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE NEŞE YENİÇERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Geriatri, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatrics, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Yaşlı, Engel ve Motivasyonlar, Egzersiz davranışı, Sağlıklı yaşlanma, Exercise, Elderly, Barriers and Motivations, Exercise Behavior, Healthy aging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, egzersizin yaşlılar için ne ifade ettiğinin fotoğrafını çekmek ve onları harekete geçiren veya durduran engelleri tanımlayabilmektir. Yöntem: Bu çalışma, nitel araştırma tasarımlarından biri olan Temellendirilmiş Kuram Yöntemi (TKY) (Grounded Theory), (kuram oluşturma) çalışmasıdır. Kathy Charmaz tarafından tanımlanmış olan Yapılandırmacı TKY'leri kullanılarak ve John W. Crewell'in açıklamalarının rehberliğinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 34 yaşlı birey oluşturmuştur. Kişisel verilerin yer aldığı Değerlendirme Formu ve görüşmeleri için Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formları kullanılarak yüzyüze görüşme yapılmıştır. Verilerin analizinde ilk kodlama, odaklı kodlama ve kuramsal kodlama süreci takip edilmiştir. Veriler toplanırken eş zamanlı analiz süreci de devam etmiştir. Araştırma için gerekli etik kurul izni, kurum izni ve katılımcılardan yazılı bilgilendirilmiş onam alınarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların Bakış Açıları, Davranışları ve Beklentileri başlığı altında temalar oluşmuştur. Her temanın alt temaları ve kategorileri oluşmuştur. Bu alt temalar; Bakış Açıları teması için: Egzersiz Demek ve Sedanter Yaşama Eleştiri olarak belirlendi. Davranışlar teması için: Eleştiriler, Engeller ve Motivasyonlar kategorisi oluştu. Beklentiler teması için: Devlet ve Medya Desteği, Kültürel Normların Baskısından Kurtulmak alt temaları oluştu. Sonuçlar: Yaşlı bireylerin çevresel koşullar ve sosyal sistemler tarafından da etkilendiği, ancak bunları da kendi çabalarıyla değiştirebilecekleri düşünülmektedir. Yaşlı bireylerin de egzersiz davranışlarının, içinde bulundukları sosyal ve fiziksel çevre tarafından etkilenebileceği, ama aynı zamanda bu çevreyi değiştirme yeteneğine de sahip olduğu söylenebilir. Bu araştırma sonucunda ortaya konulmuş olan ilgili model ile yaşlıların egzersiz davranışını etkileyen süreç açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to capture the meaning of exercise for older adults and to identify the barriers that motivate or inhibit them. Methods: This study is a theory-building study using Grounded Theory, a qualitative research design. It was conducted using the Constructivist Grounded Theory methods described by Kathy Charmaz and guided by John W. Crewell's explanations. The study sample consisted of 34 older adults. Face-to-face interviews were conducted using the Assessment Form, which included personal data, and Semi-Structured Interview Forms for the interviews. Data analysis followed the processes of initial coding, focused coding, and theoretical coding. Concurrent analysis continued throughout data collection. The study was conducted after obtaining the necessary ethics committee approval, institutional permission, and written informed consent from the participants. Results: Themes were created under the headings“Participants' Perspectives, Behaviors, and Expectations.”Each theme developed subthemes and categories. These subthemes were identified for the“Perspectives”theme as“Exercise Means Exercise”and“Criticism of a Sedentary Lifestyle.”For the“Behaviors”theme, the categories were“Criticism, Obstacles, and Motivations.”For the“Expectations”theme, the subthemes were“State and Media Support,”and“Freeing Oneself from the Pressure of Cultural Norms.”Conclusions: Elderly individuals are thought to be influenced by environmental conditions and social systems, but they can also change these through their own efforts. It can be argued that older individuals' exercise behaviors can be influenced by their social and physical environment, but they also have the ability to change this environment. The relevant model developed as a result of this research explains the processes that influence older adults' exercise behavior.