Liman çalışanlarının uluslararası denizyolu katı dökme yüklerine ilişkin IMSBC kod kapsamında farkındalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of port employees' awareness within the scope of IMSBC code regarding international maritime solid bulk cargoes
  1. Tez No: 973618
  2. Yazar: İSA KONAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz işletmeciliği, Faktör analizi, Liman işletmesi, Tehlikeli maddeler, Maritime business, Factor analysis, Port operation, Hazardous substances
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Denizyoluyla tehlikeli yük taşımacılığındaki artış, kaza ihtimalini de beraberinde getirmektedir. Hem IMDG Kod (paketlenmiş tehlikeli yükler) hem de IMSBC Kod (dökme katı yükler) kapsamındaki tehlikeli maddeler, kimyasal ve fiziksel riskler taşır. Bu nedenle, uluslararası prosedürlere uygun, eğitimli personel ile yapılan liman operasyonları, kazaları önlemede kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, bir dökme yük limanında çalışan 102 personele (işçi, operatör, amir vb.) tehlikeli yük farkındalık anketi uygulanmıştır. Analizler sonucu elde edilen temel sonuçlar şu şekildedir: Demografik değişkenlerden cinsiyet yeterli düzeyde kadın çalışana ulaşılamadığı için çalışmanın analiz kısmına dahil edilememiştir. Çalışanlara ilişkin diğer demografik değişkenlerden yaş, görev unvanı ve alışma süresi değişkenlerinin tehlikeli yüklere ilişkin işletme düzenlemelerine ilişkin farkındalık, tutum ve davranışlar ile bilgi ve yeterlilik düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkileri tespit edilemezken çalışanların eğitim düzeyi (ortaöğretim, yükseköğretim) değişkeninin %10 anlamlılık düzeyinde etkisinin olduğu görülmüştür. Katılımcıların performans analizlerinde; tehlikeli yüklere ilişkin tutum konusunda oldukça yeterli düzeyde, işletme düzenlemelerinin farkındalığı, bilgi ve yeterlilik ile aldıkları eğitim konusunda ise yeterli düzeyde farkındalık sahibi oldukları belirlenmiştir. Özellikle, tehlikeli yük eğitimlerinin; işletme sorumlulukları, tutum gelişimi ve bilgi-yeterlilik kazanımları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı olumlu etkiler oluşturduğu kanıtlanmıştır. Bu bulgular, eğitim programlarının liman çalışanlarının mesleki yeterliliklerini ve güvenlik algılarını önemli ölçüde geliştirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The increase in maritime hazardous cargo transportation brings with it the potential for accidents. Hazardous materials covered by both the IMDG Code (packaged dangerous goods) and the IMSBC Code (solid bulk cargo) carry chemical and physical risks. Therefore, port operations conducted with trained personnel in accordance with international procedures are critical to preventing accidents. In this study, a hazardous cargo awareness survey was administered to 102 personnel (workers, operators, supervisors, etc.) working at a bulk cargo port. The key findings from the analyses are as follows: Among the demographic variables, gender was not included in the analysis because a sufficient number of female employees were not available. While no statistically significant effects were found on awareness, attitudes, behaviors, or knowledge and competence levels regarding operational regulations related to hazardous cargoes among other demographic variables, the variable of employee education level (secondary education, higher education) was found to have a significant effect at the 10% level. Participants' performance analyses indicated that they possessed a sufficient level of attitudes toward hazardous cargoes, sufficient levels of awareness, knowledge, and competence regarding operational regulations, and sufficient levels of training they had received. In particular, hazardous cargo training has been shown to have statistically significant positive effects on operational responsibilities, attitude development, and knowledge and competence gains. These findings demonstrate that training programs significantly improve port employees' professional competence and perceptions of safety.