Duygu ifade eden“ma-eum”, ga-seum“, ”sim-jang“ ve ”sog" sözcüklerinin geçtiği deyimlerin incelenmesi ve Türkçe karşılıkları üzerine bir çalışma
A study on korean idioms containing the emotion-expressing words“ma-eum”, ga-seum“, ”sim-jang“ and ”sog" and their Turkish equivalents
  1. Tez No: 973635
  2. Yazar: GÜLŞAH ERŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ALTUNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Eastern Linguistics and Literature, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Anlam bilim, Deyimler, Duygu, Korece, Türkçe, Semantics, Idioms, Emotion, Korean, Turkish
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kore Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Duyguların dile aktarımı, bir toplumun kültürel yapısını ve dil–kültür ilişkisini yansıtan önemli bir göstergedir. Bu aktarımı somutlaştıran en belirgin yapılardan biri de kültüre özgü kalıplaşmış ifadeler olan deyimlerdir. Bu tez, Korece“마음/ma-eum/”,“가슴/ga-seum/”,“심장/sim-jang/”ve“속/sog/”sözcükleriyle kurulan 90 deyimi, Türkçede“gönül”,“yürek”,“kalp”,“göğüs”ve“iç”temelli karşılıkları üzerinden bedensel organ adları üzerinden duyguların kavramsallaştırılmasını incelemektedir. Kore Dil Kurumu ve Türk Dil Kurumu çevrimiçi sözlüklerinden derlenen veriler betimsel-karşılaştırmalı yöntemle analiz edilmiş, her deyim olumlu, olumsuz, çift yönlü veya nötr kategorilere ayrılmıştır. Biçimsel eşdeğerlikler ise nicel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular,“마음/ma-eum/”deyimlerinin %70,4'ünün olumlu,“가슴/ga-seum/”deyimlerinin %61,1'inin olumsuz,“심장/sim-jang/”deyimlerinin %50'sinin bağlama göre çift yönlü,“속/sog/”deyimlerinin ise %60'ının olumsuz olduğunu göstermiştir. Biçimsel-anlamsal eşleşme analizinde Korece deyimlerin çoğunun Türkçeyle yalnızca anlam düzeyinde örtüştüğü, yapısal benzerliğin sınırlı kaldığı belirlenmiştir. Sonuçlar, Korecenin duyguları bedenle ilişkili dolaylı imgeler aracılığıyla, Türkçenin ise bireyin iç dünyasını doğrudan yansıtan ifadelerle aktardığını ortaya koymaktadır. Bu farklılık, yabancı dil öğretiminde deyimlerin yalnızca sözlük anlamlarıyla değil, kültürel bağlamlarıyla birlikte öğretilmesinin önemini vurgular. Çalışma, beden temelli duygusal metaforların dil-kültür etkileşimindeki rolünü sayısal verilerle görünür kılarak Türkçe-Korece karşılaştırmalı anlambilim araştırmalarına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The transfer of emotions to language is an important indicator reflecting the cultural structure of a society and the language-culture relationship. One of the most prominent structures that embody this transfer is idioms, which are culture-specific stereotyped expressions. This thesis examines 90 idioms formed with the Korean words“마음/ma-eum/”,“가슴/ga-seum/”,“심장/sim-jang/”and“속/sog/”and their Turkish equivalents based on“gönül”,“yürek”,“kalp”,“göğüs”ve“iç”to examine the conceptualization of emotions through bodily organ names. The data compiled from the online dictionaries of the Korean Language Association and the Turkish Language Association were analyzed using a descriptive-comparative method, and each idiom was categorized as positive, negative, bidirectional or neutral. Formal equivalences were evaluated quantitatively. The findings showed that 70.4% of“마음/ma-eum/”idioms were positive, 61.1% of“가슴/ga-seum/”idioms were negative, 50% of“심장/sim-jang/”idioms were bidirectional depending on the context, and 60% of“속/sog/”idioms were negative. In the formal-semantic matching analysis, it was determined that most of the Korean idioms matched Turkish only at the level of meaning, and the structural similarity was limited. The results reveal that Korean conveys emotions through indirect images related to the body, while Turkish conveys emotions through expressions that directly reflect the inner world of the individual. This difference emphasizes the importance of teaching idioms in foreign language teaching not only with their dictionary meanings but also with their cultural contexts. The study contributes to Turkish-Korean comparative semantics research by making the role of body-based emotional metaphors in language-culture interaction visible with statistical data.