Geleneksel adrese teslimat ve kargo dolabı aracılığıyla teslimat modellerinin karşılaştırılması: Talas ilçesi örneği
Comparison of traditional home delivery and parcel locker delivery models: The case of Talas district
  1. Tez No: 973650
  2. Yazar: BÜŞRA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Son adım teslimat, Kargo dolabı, Yer seçimi problemi, Matematiksel model, Sustainability, Last-mile delivery, Parcel locker, Location problem, Mathematical model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojik gelişmelerin hızla ilerlemesi ve dijitalleşmenin günlük yaşama nüfuz etmesinin yanı sıra COVID-19 pandemisi, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında köklü değişimlere neden olmuştur. Pandemi süresince uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları, sosyal izolasyonun teşviki ve fiziksel temastan kaçınma gereklilikleri, tüketicileri çevrim içi alışverişe yönlendirmiş, bu durum e-ticaret hacmini önemli ölçüde artırmıştır. Özellikle kent merkezlerinde artan son adım teslimatlar; trafik yoğunluğu, emisyon salınımı ve park yeri gibi sorunlarda yükselişe yol açmıştır. Ayrıca zaman baskısı, daha küçük taşıma partileri ve sık teslimat ihtiyacı, teslimat süreçlerinin verimliliğini azaltmış ve yönetimini zorlaştırmıştır. Bu gelişmeler, fosil yakıtlı araçlarla yapılan geleneksel adrese teslimat modelinin sürdürülebilir olmadığını ortaya koymuş; daha çevreci, esnek ve yenilikçi yöntemlere yönelimi hızlandırmıştır. Bu bağlamda, kargo dolapları; başarısız teslimatları azaltması, sabit teslimat noktalarıyla trafik yükünü hafifletmesi ve müşteriye zaman kazandırması gibi avantajlarıyla öne çıkmıştır. Bu tez çalışmasında, sürdürülebilir son adım teslimat yöntemlerinden biri olan kargo dolabı aracılığıyla teslimat modeli ele alınmıştır. Bu kapsamda, son adım teslimat faaliyetleri için geleneksel adrese teslimat ve kargo dolabı ile teslimat için iki ayrı matematiksel model geliştirilmiş ve bir gerçek hayat problemi üzerinde çözülmüştür. Sonuçlar, kargo dolabı aracılığıyla teslimatın son adım teslimat faaliyetleri açısından geleneksel adrese teslimat modeline göre üstün olduğunu göstermiştir. Elde edilen bulgular, kargo dolaplarının kent içi lojistikte stratejik bir çözüm sunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In addition to rapid technological advances and the penetration of digitalization into daily life, the COVID-19 pandemic has caused fundamental changes in consumer shopping habits. During the pandemic, lockdown restrictions, the encouragement of social isolation, and the necessity to avoid physical contact steered consumers towards online shopping, significantly boosting e-commerce volume. This surge in last-mile deliveries, especially in urban centers, has led to increased problems such as traffic congestion, emission output, and parking difficulties. Furthermore, time pressure, smaller delivery batches, and the demand for frequent deliveries have diminished the efficiency of delivery processes and complicated their management. These developments have revealed the unsustainability of the traditional fossil-fuel-powered home delivery model, accelerating the shift towards more environmentally friendly, flexible, and innovative methods. In this context, parcel lockers have emerged as a prominent solution, offering advantages such as reducing failed deliveries, alleviating traffic burdens through fixed delivery points, and saving customers time. This thesis examines the delivery model via parcel lockers, one of the sustainable last-mile delivery methods. Within this scope, two separate mathematical models were developed for traditional address delivery and parcel locker delivery for last-mile delivery activities and solved on a real-life problem. These models were then applied and solved using a real-world problem. The results demonstrated that delivery via parcel lockers is superior to the traditional home delivery model in terms of last-mile delivery operations. The findings highlight that parcel lockers offer a strategic solution for urban logistics.