Demir cevheri fiyatlarının modellenmesi ve tahmini
Modelling and forecasting iron ore prices
  1. Tez No: 973651
  2. Yazar: UMUTCAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Ekonometri, İnşaat Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Econometrics, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Demir cevheri, Fiyat tahmini, Tahmin modelleri, ETS, ARIMA, XGBoosting, Iron ore, Price forecasting, Forecasting models, ETS, ARIMA, XGBoosting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veri Analitiği Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmada demir cevheri fiyatlarını etkileyen faktörler analiz edilmiştir ve demir cevheri tek değişken olarak kullanılarak haftalık fiyat tahmin modelleri oluşturulmuştur. Fiyatlar, ETS, ARIMA, XGBoosting modelleri ve bu modellerin kombine edilmesi ile elde edilen melez bir model (forecast combination) kullanılmıştır. Model parametrelerinin tahminleri, model çıktıları ve öngörüleri R programı kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma sonunda kullanılan modeller karşılaştırılmış ve model başarıları tartışılmıştır. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde kukla değişkenler kullanılarak çalıştırılan XGBoosting modeli diğer modellere nazaran daha güçlü sonuçlar sunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors affecting iron ore prices are analyzed, and price forecasting models are developed using iron ore as a univariate time series. For forecasting, ETS, ARIMA, XGBoosting, and a hybrid model combining these approaches are utilized. All models are constructed and implemented within the R environment, and their outputs are derived through R. At the end of the study, the models are compared, and their predictive performances are critically evaluated. The XGBoosting model has delivered stronger results compared to the other models.