Yabancılara Türkçe öğretiminde aşk konulu halk hikâyelerinin kültürlerarası etkileşim bakımından değerlendirilmesi (Metin inceleme)
Evaluation of love-themed folk stories in terms of intercultural interaction in teaching Turkish to foreigners (Text analysis)
- Tez No: 973681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Dilbilim, Education and Training, Turkish Language and Literature, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe öğretimi, aşk konulu halk hikâyeleri, kültürlerarası etkileşim, Teaching Turkish to foreigners, love-themed folk stories, intercultural interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Dil ve kültürün bütünleşik doğası gereği dil öğretim süreci aynı zamanda kültür öğretimini de kapsamaktadır. Dil öğretiminde kültürün anlaşılabilmesi dilin içerdiği kültürel unsurlarla mümkün olmaktadır. Türkçenin yabancılara öğretiminde, kadim Türk kültürünün tanıtılması ve idrak edilmesine olanak sağlayan kültürel ögeler kültürlerarası etkileşim süreçleri bakımından önem arz etmektedir. Araştırmada, Türk kültür ürünlerinden olan aşk konulu halk hikâyelerinin kültürlerarası etkileşimi sağlayabilecek hangi kültür unsurlarını içerdiğinin ve aşk konulu halk hikâyelerinin kültürlerarası etkileşim bakımından kullanılabilirliğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırma nitel bir araştırma olup tarama desenli betimsel bir çalışmadır. Çalışmada incelenen kültür unsurları, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Metni ve alanyazında yer alan kültür unsurlarına ilişkin diğer sınıflandırmalardan hareketle rubrik bir tablo oluşturularak belirlenmiştir. Buna göre, kültürel unsurlar altı ana kategoride incelenmiştir:“Günlük Yaşam”,“Kişiler Arası İlişkiler”,“Değerler, İnançlar ve Eğitim”,“Sosyal Yaşam, Gelenekler ve Ritüeller”,“Edebiyat, Sanat ve Müzik”,“Coğrafya ve Mekân”. Her bir ana kategoriye ait alt kültür ögeleri ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Araştırma aşk konulu halk hikâyeleri ile sınırlandırılmış ve bu doğrultuda toplam beş aşk konulu halk hikâyesinin yazma nüshaları araştırmanın inceleme nesneleri olarak belirlenmiştir. Araştırmanın inceleme nesnelerini oluşturan; Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin, Tahir ile Zühre, Elif ile Mahmut ve Âşık Garip hikâyelerinin yazma nüshaları doküman analizi yöntemiyle taranmıştır. Belirlenen kültür ögelerinin tespit edilip sınıflandırılmasında kodlama tekniği ve verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde belirlenen kodlar kategorilere yerleştirilmiş ve nitel araştırma yöntemlerinden olan betimsel istatistik (frekans-yüzde) aracılığıyla sayısal hâle getirilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen tüm veriler ışığında, yabancılara Türkçe öğretiminde aşk konulu halk hikâyelerinin kültürlerarası etkileşim bakımından kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; aşk konulu halk hikâyelerinin kültürlerarası etkileşim için çeşitli kültür unsurlarını içerdiği ve bu bakımdan kültürlerarası etkileşime olanak sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the integrated nature of language and culture, the language teaching process also includes cultural teaching. In language teaching, understanding culture is possible with the cultural elements contained in the language. In teaching Turkish to foreigners, cultural elements that allow the introduction and comprehension of ancient Turkish culture are important in terms of intercultural interaction processes. The aim of the research is to reveal which cultural elements love-themed folk stories, which are among the Turkish cultural products, contain that can enable intercultural interaction and the usability of love-themed folk stories in terms of intercultural interaction. The research is a qualitative research and a descriptive study with a scanning pattern. The cultural elements examined in the study were determined by creating a rubric table based on the Common European Framework of Reference for Languages and other classifications related to cultural elements in the literature. Accordingly, cultural elements were examined under six main categories:“Daily Life”,“İnterpersonal Relations”,“Values, Beliefs and Education”,“Social Life, Traditions and Rituals”,“Literature, Art and Music”,“Geography and Space”. Subcultural elements belonging to each main category were examined under separate headings. The research was limited to folk tales about love, and accordingly, manuscripts of a total of five folk tales about love were selected as the objects of study. The manuscripts of the stories Kerem and Aslı, Ferhat and Şirin, Tahir and Zühre, Elif and Mahmut, and Âşık Garip, which constitute the objects of study, were scanned using document analysis. Coding was used to identify and classify the identified cultural elements, and content analysis was used to analyze the data. The codes determined in the analysis of the data were placed in categories and were numerically transformed through descriptive statistics (frequency-percentage), which is one of the qualitative research methods. In the light of all the data obtained as a result of the research, the usability of folk stories about love in teaching Turkish to foreigners in terms of intercultural interaction was evaluated. As a result, it has been determined that folk stories about love contain various cultural elements in terms of intercultural interaction and therefore make intercultural interaction possible.