Sürdürülebilir iletişim bağlamında üniversitelerin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinde sosyal medyanın etkisi ve rolü: HMKÜ örneği
The impact and role of social media on the corporate social responsibility activities of universities in the context of sustainable communication: the case of HMKU
  1. Tez No: 973682
  2. Yazar: SEKİNE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY ATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Süründürülebilir İletişim, Sosyal Medya, Üniversite, Öğrenci, Corporate Social Responsibility, Sustainable Communication, Social Media, University, Student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, kurumların sürdürülebilir iletişim kapsamında yürüttükleri KSS hakkındaki bireylerin farkındalık, bilgi ve algı düzeylerinin ölçülmesi ve bireylerin bu pozisyonlarının sosyal medya tarafından nasıl etkilendiğinin ortaya çıkartılması amaçlanmıştır. Araştırmada ayrıca, bireylerin KSS hakkındaki farkındalık, bilgi ve algı düzeylerinin demografik özelliklere göre nasıl farklılaştığının ortaya çıkartılması da amaçlanmıştır. Bu araştırmayı gerçekleştirmek için nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri Hatay MKÜ bünyesindeki öğrencileri ve çalışanları içeren toplam 719 kişiden anket formları kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın nitel verileri ise yine Hatay MKÜ bünyesindeki öğrencileri ve çalışanları içeren toplam 22 kişiden yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Nicel veriler SPSS programı üzerinde farklı teknikler kullanılarak, nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, öğrencilerin ve üniversite çalışanlarının büyük çoğunluğunun (%80) her gün ve %12,7'sinin de haftada 2-6 kez sosyal medyayı kullandığını göstermiştir. Öğrencilerin ve üniversite çalışanlarının en sık takip ettikleri sosyal medya platformlarının sırasıyla Youtube, X, Instagram, WhatsApp, Facebook ve TikTok olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin ve üniversite çalışanlarının KSS projelerini takip ettiği platformların sırlamasının ise daha faklı olduğu, bu sıralamanın ise Instagram, WhatsApp, Youtube, X, kurumsal web sayfaları ve TV şeklinde olduğu görülmüştür. Araştırmada, öğrencilerin ve üniversite çalışanlarının yarısından fazlasının KSS hakkında ve sürdürülebilir iletişim hakkında ya hiç bilgi sahibi olmadığı veya çok az bilgisi olduğu bulunmuştur. KSS ölçeğinin beş alt boyutunun birbiri arasında pozitif yönlü ve anlamlı biçimde ilişkili olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin ve üniversite çalışanlarının beş boyuttaki KSS bilgi ve algı düzeylerinin cinsiyete ve KSS projelerinin takip edildiği iletişim mecralarına göre anlamlı biçimde farklılaşmadığı, bununla birlikte yaşa, medeni duruma, eğitim düzeyine, mesleğe, gelir düzeyine ve sosyal medya takip etme sıklığına göre anlamlı biçimde farklılaştığı saptanmıştır. Görüşmeler aracılığıyla elde edilen nitel verilerin analizleri de öğrencilerin ve üniversite çalışanlarının KSS projelerinin sosyal medyada paylaşılmasını desteklediklerini ve bu paylaşımların olumlu etkiler yaratacağına inandıklarını göstermiştir. Üniversite öğrencileri ve çalışanlar kurumların KSS projelerini tanıtırken ve yürütürken kendi ekonomik çıkarlarını takip etmelerinin olağan olduğuna inanmaktadırlar ve durum böyle olsa dahi sonuçta toplumsal faydanın elde edileceğini düşünmektedirler. Üniversite öğrencileri ve çalışanlar KSS projelerinin tanıtılması ve yürütülmesi için sosyal medyanın öncelikli olarak kullanılması gerektiğine inanmaktadırlar, bununla birlikte hedef kitlesi ve algısı farklı olduğundan geleneksel medyanın da aynı zamanda KSS projelerinin tanıtılması ve yürütülmesi için kullanılması gerektiğine inanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This study aimed to measure the awareness, knowledge and perception levels of individuals about CSR carried out by institutions within the scope of sustainable communication and to reveal how these positions of individuals are affected by social media. The study also aimed to reveal how the awareness, knowledge and perception levels of individuals about CSR differ according to demographic characteristics. In order to conduct this study, a mixed research method was preferred, in which quantitative and qualitative research methods were used together. The quantitative data of the study were collected from a total of 719 individuals, including students and employees of Hatay MKÜ, using questionnaire forms. The qualitative data of the study were collected from a total of 22 individuals, including students and employees of Hatay MKÜ, through semi-structured interviews. Quantitative data were analyzed using different techniques on the SPSS program, while qualitative data were analyzed using the content analysis method. The findings showed that the vast majority of students and university employees (80%) use social media every day and 12.7% use social media 2-6 times a week. It was determined that the social media platforms that students and university employees follow most frequently are Youtube, X, Instagram, WhatsApp, Facebook and TikTok, respectively. It was observed that the order of the platforms where students and university employees follow CSR projects is different, and this order is as follows: Instagram, WhatsApp, Youtube, X, corporate web pages and TV. In the study, it was found that more than half of the students and university employees have either no knowledge or very little knowledge about CSR and sustainable communication. It was found that the five sub-dimensions of the CSR scale are positively and significantly related to each other. It was determined that the CSR knowledge and perception levels of students and university employees in the five dimensions did not differ significantly according to gender and the communication channels where CSR projects were followed, but they differed significantly according to age, marital status, level of education, profession, income level and frequency of social media follow-up. The analyses of the qualitative data obtained through the interviews also showed that students and university employees support the sharing of CSR projects on social media and believe that these sharings will have positive effects. University students and employees believe that it is normal for institutions to pursue their own economic interests when introducing and implementing CSR projects, and even if this is the case, they think that social benefit will ultimately be achieved. University students and employees believe that social media should be used primarily to introduce and implement CSR projects, however, since the target audience and perception are different, they believe that traditional media should also be used to introduce and implement CSR projects.