Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan antrenörlerin mesleki ve pedagojik yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between professional and pedagogical competencies of coaches working in public institutions and organizations
  1. Tez No: 973683
  2. Yazar: ABDULLAH AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, Sporcu, Spor, Pedagoji, Meslek, Yeterlilik, Coach, Athlete, Sports, Pedagogy, Profession, Competence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan antrenörlerin mesleki yeterlilik düzeyleri ile pedagojik yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli antrenörlerin Mesleki ve Pedagojik Yeterliliklerinin ilişkinin incelenmesi amaçlanan bu çalışmada betimsel, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmaya dahil edilen Antrenörlere Antrenör Yeterlilik Ölçeği-II uygulanmıştır. Antrenör Pedagojik Yeterlik Ölçeği Zetter (2008) tarafından geliştirilmiş olan ve Şirin ve Sevilmiş, (2020) tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlik güvenirlik çalışması yapılmış olan Antrenör Pedagojik Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Veriler değerlendirilmesinde SPSS (ver.25) paket programı kullanılmıştır. Öncelilkle, verilerin basıklık çarpıklık değerleri ile normal dağılıma bakılmış ve buna göre parametrik test varsayımları için; ikili karşılaştırmalarda t-testi ve çoklu karşılaştırmalarda tek yönlü Varyans analizi (ANOVA) ve gruplar arası farklılığın tespiti için Tukey testi uygulanmıştır. Bulgular: Antrenörler, mesleki yeterliliklerini olumlu değerlendirirken, pedagojik olarak özellikle empati kurma ve pozitif geri bildirim verme konularında kendilerini güçlü hissetmektedir. Ancak destek ve dayanışma alanındaki düşük puanlar, bu konuda gelişime ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Sonuç: Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan antrenörlerin mesleki yeterlilik düzeyleri ile pedagojik yeterlilikleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu durum, mesleki yeterliliği yüksek olan antrenörlerin pedagojik açıdan da daha donanımlı olduklarını ve antrenörlük sürecini daha etkili yürüttüklerini göstermektedir. Antrenörlerin görev yaptıkları spor dalına göre yeterlilik düzeyleri incelendiğinde, bireysel spor antrenörlerinin hem mesleki hem de pedagojik yeterlilik puanlarının, takım sporları antrenörlerine kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu fark; bireysel sporlarda sporcu-antrenör ilişkisinin daha birebir ve yoğun olmasından kaynaklanabilir. Özellikle motivasyon, teknik öğretim, karakter gelişimi ve fiziksel kondisyon gibi alanlarda anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Ayrıca, mesleki ve pedagojik yeterlilikler arasında güçlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Pedagojik beceriler olan empati, sosyal destek ve demokratik iletişim; teknik yeterliliklerle paralel gelişmekte ve birbirini tamamlamaktadır. Destek ve dayanışmayı engelleyici tutumlar ise mesleki yeterliliğin artmasıyla azalmaktadır. Bu bulgular, mesleki açıdan gelişmiş antrenörlerin daha olumlu ve destekleyici bir eğitim ortamı sunduklarını düşündüklerini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, pedagojik becerilerin geliştirilmesine yönelik eğitim programlarının, aynı zamanda antrenörlerin mesleki yeterlilik algılarını da güçlendireceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to examine the relationship between the professional competence levels and pedagogical competences of coaches working in public institutions and organizations. Material and Method: In this study, which aims to examine the relationship between Professional and Pedagogical Competencies of coaches working in public institutions and organizations, descriptive, relational scanning model was used. Coach Competence Scale-II was applied to the coaches included in the study. The Coach Pedagogical Competence Scale, which was developed by Zetter (2008) and adapted to Turkish by Şirin and Sevilmiş, (2020) and whose validity and reliability studies were conducted, was used. SPSS (ver.25) package program was used in the data evaluation. Firstly, normal distribution was checked with the Skewness and Curtosis values and accordingly, for the parametric test assumptions; pairwise comparisons, t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) for multiple comparisons and Tukey test for determining differences between groups were used. Results: Coaches evaluate their professional competencies positively and feel particularly confident in their ability to show empathy and provide positive feedback in pedagogical contexts. However, the relatively low scores in the area of support and solidarity indicate a need for improvement in this aspect. Conclusion: A statistically significant positive relationship was found between the professional competency levels and pedagogical competencies of coaches working in public institutions and organizations. This indicates that coaches with higher professional competencies are also more pedagogically equipped and manage the coaching process more effectively. When the competency levels of coaches were examined based on the type of sport they coach, it was observed that coaches of individual sports scored higher in both professional and pedagogical competencies compared to team sports coaches. This difference may stem from the more direct and intensive one-on-one interaction between coaches and athletes in individual sports. Significant differences were particularly noted in areas such as motivation, technical instruction, character development, and physical conditioning. Furthermore, a strong relationship was identified between professional and pedagogical competencies. Pedagogical skills such as empathy, social support, and democratic communication were found to develop in parallel with technical competencies, complementing each other. In contrast, attitudes that hinder support and solidarity tend to decrease as professional competence increases. These findings suggest that professionally developed coaches perceive themselves as providing a more supportive and positive learning environment for their athletes. Therefore, training programs aimed at improving pedagogical skills may also contribute to strengthening coaches' perceptions of their professional competencies.