Ulusal güvenliğin sağlanmasında kültürel istihbarat
Cultural intelligence in ensuring national security
  1. Tez No: 973708
  2. Yazar: ILGAR IDRISOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER BEGÜM İSBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Ulusal güvenlik, Culture, National security
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bir milletin güvenli ve istikrarlı bir şekilde varlığını sürdürebilmesi, yalnızca askeri ve diplomatik stratejilerle değil, aynı zamanda toplumun sosyo-kültürel dokusunu anlayan istihbarat yaklaşımlarıyla mümkündür. Bu bağlamda, kültürel istihbarat; devletin dış ilişkiler, milli savunma ve genel ulusal güvenlik politikalarının hem tasarımı hem de uygulanmasında kritik bir tamamlayıcı unsur olarak öne çıkmaktadır. Devletler, hedeflerinde yer alan aktörlerin muhtemel niyet, kabiliyet, hareket tarzlarını ve stratejilerini tespit etmek amacıyla kültürel istihbarata başvurmaktadır. Bu çalışmada, kültürel istihbarat kavramı, ulusal güvenlik bağlamında kültürel istihbarat çalışmalarına örnek olarak Sovyetler Birliği öncesi ve sonrasındaki Türk Cumhuriyetleri'nin kültürel istihbarat kavramı çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A nation's secure and stable existence is possible not only with military and diplomatic strategies, but also with intelligence approaches that understand the socio-cultural fabric of society. In this context, cultural intelligence stands out as a critical complementary element in both the design and implementation of the state's foreign relations, national defense and general national security policies. States resort to cultural intelligence in order to determine the probable intentions, capabilities, modes of action and strategies of the actors in their targets. In this study, concept of cultural intelligence, examples of cultural intelligence studies in the context of national security are evaluated within the framework of the cultural intelligence concept of the Turkish Republics before and after the Soviet Union.