Türkmen Türkçesinde bağlaçlar
Conjunctions in Turkmen Turkish
  1. Tez No: 973845
  2. Yazar: HANDENUR ÇALBAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, bağlaçlar, dil bilgisi, Türkiye Türkçesi, karşılaştırmalı dilbilim, Turkmen Turkish, conjunctions, grammar, Turkish (Turkey), comparative linguistics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
Özet
“Türkmen Türkçesinde Bağlaçlar”adlı bu çalışmada Türkmen Türkçesinin dil bilgisel yapısını, işlevlerini ve kullanım özelliklerini incelemeyi amaçlamaktadır.“Giriş”bölümünde çalışmanın kapsamı, önemi, çalışmanın amacı, uygulanan yöntemler, çalışmamıza ilgili araştırmalar ve Türkmen Türkçesi hakkında umumi bilgiler verilmiştir. Araştırmada, Türkmen Türkçesindeki bağlaçların tanımı, özellikleri, diğer türlerle ilişkisi, yapı ve anlamlarına göre sıralanışı, işlevlerine göre sıralanması gibi konular Türkiye Türkçesindeki bağlaçlarla karşılaştırılmalı olarak ele alınmıştır. Ayrıca bu çalışmada dilbilimcilerin bağlaçların yapısal özellikleri ve kullanım işlevlerine dair değerlendirmelerine de yer verilmiştir. Çalışmada betimleyici ve karşılaştırmalı dil bilim yöntemleri kullanılarak Türkmen edebî eserlerinden ve yazılı kaynaklardan örnekler derlenmiştir. Elde edilen veriler ışığında, Türkmen Türkçesindeki bağlaçların dilin yapısal ve anlamsal bütünlüğünü sağlama konusundaki rolü ortaya konmuştur. Bu araştırmanın, Türkmen Türkçesinin dilbilgisi yapısını daha iyi anlamaya katkı sağlayacağı ve Türkoloji alanında yapılacak ileri çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Conjunctions in Turkmen Turkish this study aims to examine the grammatical structure, functions, and usage characteristics of conjunctions in Turkmen Turkish. In the Introduction section, the scope, significance, objectives, applied methods, relevant research, and general information about Turkmen Turkish are provided. In this research, the definition, characteristics, relationship with other types, classification based on structure and meaning, and classification based on functions of conjunctions in Turkmen Turkish are analyzed in comparison with conjunctions in Turkish spoken in Turkey. Additionally, the study includes evaluations by linguists regarding the structural characteristics and functional uses of conjunctions.Descriptive and comparative linguistic methods were used, and examples were compiled from Turkmen literary works and written sources. Based on the obtained data, the role of conjunctions in ensuring the structural and semantic integrity of the language has been demonstrated. This research is expected to contribute to a better understanding of the grammatical structure of Turkmen Turkish and to provide guidance for further studies in the field of Turkology.