Elçin Hüseyinbeyli'nin Don Juan ve Şah Abbas romanlarının yapısal açıdan incelenmesi
A structural analysis of Elçin Hüseyinbeyli's novels Don Juan and Shah Abbas novels
  1. Tez No: 973846
  2. Yazar: ABDULLAH YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Edebiyatı, Elçin Hüseyinbeyli, Sovyet Dönemi, Azerbaijan Literature, Elchin Huseyinbeyli, Soviet Period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmamızda Azerbaycan edebiyatının 11.yy'dan bağımsızlık dönemine kadar olan süreci hakkında elde ettiğimiz verileri iki ana başlık altında vererek, genel hatları ile incelemelerde bulunduk. Azerbaycan Edebiyat tarihi araştırmalarımızda özellikle Sovyet Dönemi'ne dair araştırmalarında bulduğumuz bilgilerde edebiyatın kalıplaşmış bir düzen içerisinde tek tip ilerlediği hakkında önemli bilgiler elde ederek, bu bilgilere çalışmamızda yer verdik. Edebiyat tarihi hakkında bilgi verdikten sonra yazar Elçin Hüseyinbeyli'nin hayatı, çalışmaları ve sanatı hakkında bilgiler verdik. Yazar hakkında bilgilerimizi tamamladıktan sonra iki önemli eseri olan Şah Abbas ve Don Juan romanlarının yapısal incelemelerinde bulunarak, romanlarda uygulanan edebi teknikler hakkında bilgiler verdik. Şah Abbas ve Don Juan romanlarını iki ana başlık altında ve bu iki ana başlığın alt başlığı olarak yedi başlık altında yapısal incelemelerinde bulunarak elde ettiğimiz bilgilere yer verdik. Çalışmamızın sonuç kısmında, yazarın bu eserlerinde ki edebi yönü ile birlikte tarihi yönünü de geniş bir persptektifte okura sunuduğu hakkında gözlemlerde bulunduğumuzu belirterek çalışmamızı bitirdik.
Özet (Çeviri)
In this study, we have provided the data we obtained about the process of Azerbaijani literature from the 11th century to the independence period under two main headings and made general examinations. In our research on the history of Azerbaijani literature, especially in the research on the Soviet Period, we obtained important information about the uniform progress of literature in a stereotyped order and included this information in our study. After providing information about the history of literature, we provided information about the life, works and art of the writer Elçin Hüseyinbeyli. After completing our information about the writer, we provided information about the literary techniques applied in the novels by conducting structural examinations of his two important works, Shah Abbas and Don Juan. We included the information we obtained by conducting structural examinations of the novels Shah Abbas and Don Juan under two main headings and seven subheadings as subheadings of these two main headings. In the conclusion of our study, we concluded our study by stating that we observed that the writer presented the historical aspect of these works to the reader in a broad perspective along with the literary aspect.