Eski Çağ'da ticaretin toplumsal etkisine bir örnek: Asur Ticaret Kolonileri
An example of the social impact of trade in the Ancient age: Assyrian Trade Colonies
  1. Tez No: 973868
  2. Yazar: ERDİNÇ ATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Asur, Anadolu, Koloni, Kültepe / Kaniš, Siyasi, Toplumsal, Etkileşim, Assyria, Anatolia, Colony, Kültepe / Kaniš, Political, Social, Interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
MÖ 1950-1700 yıllarındaki Asur Ticaret Kolonileri Dönemi'ni ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, dönemin siyasal ve toplumsal gelişmelerine odaklanmayı ve ticaretin toplum üzerindeki derin etkilerini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu tez, Asurluların Anadolu'da kurdukları ticaret kolonilerinin nasıl ortaya çıktığını, nasıl yönetildiğini ve bölgedeki siyasi sahneyi nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Asur Ticaret Kolonilerinin kuruluşundan sonuna kadar geçen süre zarfında yaşanan siyasal gelişmeler, Asurluların Anadolu'daki ticaret merkezlerini kurma süreci ve bu kolonilerin yönetilmesi gibi konular ele alınmaktadır. Aynı zamanda, bölgedeki yerel yönetimlerle olan ilişkiler ve siyasi çatışmaların, ticaretin gelişimine olan etkileri titizlikle incelenmektedir. Ticaretin toplumlar ve devletler üzerindeki etkisi geniş bir perspektiften değerlendirilmekte; ticaretin toplum içindeki sınıflar, zanaatkârlar ve genel yaşam standartları üzerindeki rolü detaylı bir şekilde açıklanmaktadır. Ayrıca, Asur halkının Anadolu ile olan kültürel etkileşimleri, dil ve geleneksel normlar üzerindeki etkileri göz önüne alınarak değerlendirilmektedir. Çalışmanın politik ve toplumsal bağlamda ele alınmasıyla, Asur Ticaret Kolonileri Dönemi'nin Anadolu'daki siyasal ve toplumsal dinamiklere olan katkıları ve ticaretin bu dinamikleri nasıl etkilediği ortaya konmaktadır. Tarihi bir dönemi anlama, dönemin siyasal ve toplumsal olayları ile topluma etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
By examining the Assyrian Trade Colonies Period between 1950 and 1700 BCE in detail, this thesis aims to focus on the political and social developments of the period and to evaluate the profound effects of trade on society. This thesis examines in detail how the Assyrian trade colonies in Anatolia emerged, how they were administered, and how they influenced the political landscape of the region. Topics such as political developments during the period from the establishment of the Assyrian Trade Colonies to their demise, the process of establishing trade centers in Anatolia, and the administration of these colonies are addressed. At the same time, the effects of relations with local administrations and political conflicts in the region on the development of trade are carefully examined. The impact of trade on societies and states is evaluated from a broad perspective, and the role of trade in society, including its impact on social classes, artisans, and general living standards, is explained in detail. Furthermore, the cultural interactions between the Assyrians and Anatolia, as well as their impact on language and traditional norms, are taken into consideration. By addressing the political and social context, the study reveals the contributions of the Assyrian Trade Colonies Period to the political and social dynamics in Anatolia and how trade influenced these dynamics. The historical period is understood by examining the political and social events of the period and their effects on society.