Ergenlerde beden memnuniyeti, toplumsal cinsiyet algısı ve psikolojik sağlamlık: K-pop açısından bir inceleme
Body satisfaction, social gender perception, and psychological resilience in adolescents: An examination from the perspective of K-pop
- Tez No: 973890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM BERBER ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden algısı, Beden memnuniyeti, Ergenler, Ergenlik, Güney Kore, Kore Dalgası, Psikolojik sağlamlık, Toplumsal cinsiyet, Body image, Body satisfaction, Adolescents, Puberty, South Korea, Hallyu, Resilience, Gender
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, K-Pop dinleme/müzik videolarını izleme durumuna göre ergenlerin beden memnuniyeti düzeyleri, psikolojik sağlamlık düzeyleri ve toplumsal cinsiyet algılarının anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında çeşitli türde lise ve ortaokullarda öğrenim gören, 512'si kadın ve 272'si erkek olmak üzere toplam 784 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; Kişisel Bilgi Formu, Bedeni Beğenme Ölçeği, Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (ÇGPSÖ-12) ve Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği Ergen Formu'dur. Ergenlerin beden memnuniyeti düzeylerinin, psikolojik sağlamlık düzeylerinin ve toplumsal cinsiyet algılarının K-Pop dinleme/müzik videolarını izleme durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla Bağımsız Örneklem T-Testi analizi yapılmıştır. Ayrıca, ergenlerin K-Pop dinleme/müzik videolarını izleme durumlarının cinsiyete, okul türüne ve sınıf düzeyine göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla İki Değişken için Kay-Kare (Ki-Kare) testi analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda, ergenlerin beden memnuniyeti düzeylerinin, psikolojik sağlamlık düzeylerinin ve toplumsal cinsiyet algılarının K-Pop dinleme/müzik videolarını izleme durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı bulunmuştur. K-Pop dinleyen/müzik videolarını izleyen ergenlerin beden memnuniyeti düzeyleri ve psikolojik sağlamlık düzeyleri, K-Pop dinlemeyen/müzik videoları izlemeyen ergenlere göre daha düşük bulunmuştur. Buna karşılık, K-Pop dinleyen/müzik videolarını izleyen ergenlerin toplumsal cinsiyet algılarının daha eşitlikçi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ergenlerin K-Pop dinleme/müzik videolarını izleme durumunun cinsiyete, okul türüne ve sınıf düzeyine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. K-Pop dinleme ve müzik videolarını izleme oranlarının kadın katılımcılarda, ortaokul düzeyinde öğrenim görenlerde ve özellikle 5. sınıf öğrencisi ergenlerde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılmış ve ilgili alanlara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether adolescents' levels of body satisfaction, psychological resilience, and gender perception differ significantly according to their status of listening to K-Pop or watching K-Pop music videos. The sample of the study consists of a total of 784 students, 512 female and 272 male, studying in various types of high schools and middle schools during the 2024–2025 academic year. The data collection tools used in the study are the Personal Information Form, the Body Appreciation Scale, the Child and Youth Resilience Scale (CYRM-12), and the Gender Perception Scale Adolescent Form. In order to determine whether adolescents' levels of body satisfaction, psychological resilience, and gender perception differ significantly according to their K-Pop listening/watching status, Independent Samples T-Test analysis was conducted. In addition, to examine whether adolescents' K-Pop listening/watching status differs significantly by gender, school type, and grade level, Chi-Square Test for Independence was applied. As a result of the analyses, it was found that adolescents' levels of body satisfaction, psychological resilience, and gender perception differed significantly according to their K-Pop listening/watching status. Adolescents who listened to K-Pop or watched music videos were found to have lower levels of body satisfaction and psychological resilience compared to those who did not, whereas their gender perceptions were found to be more egalitarian. Furthermore, it was determined that adolescents' K-Pop listening/watching status differed significantly by gender, school type, and grade level. The rates of listening to K-Pop and watching music videos were higher among female participants, middle school students, and especially 5th-grade adolescents. The findings obtained were discussed within the framework of the literature, and suggestions were made for relevant fields.