İrfan Ünver Nasrattınoğlu'nun halk bilimi çalışmalarına katkıları
İrfan Ünver Nasrattınoğlu's contributions to folkology studies
- Tez No: 973905
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHANGÜL DAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Türk folkloru, Turkish folklore
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (folklor) Bilim Dalı
Özet
Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu gazetecilik, yazarlık, kooperatifçilik gibi pek çok alanda çalışmalar yapmış, araştırmayı ve incelemeyi bir alışkanlık haline getirerek unutulmaya yüz tutan birçok geleneksel unsuru kayıt altına almış, kültürel benliğin kaybolmaması için kalemini kullanmaktan çekinmemiştir. Deneyimleri sonucunda Türkiye'nin folklor bakımından zengin bir kaynağa sahip olduğunu anlayarak halk bilimine yönelmiş, mesafe tanımaksızın yolculuklara çıkmış ve halk bilimini ilgilendiren birçok konuda derlemeler yapmıştır. İrfan Ünver Nasrattınoğlu'nun halk bilimine sunduğu katkıların incelendiği bu çalışma dört bölüm halinde düzenlenmiştir. Birinci bölümde Nasrattınoğlu'nun hayatı, kişiliği ve çeşitli yönleri aktarılmış; ikinci bölümde yayın hayatı ve hakkında yapılanlar çalışmalar ile ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Nasrattınoğlu'nun halk bilimi ile ilgili görüşleri birçok halk bilimi uzmanının görüşleriyle karşılaştırılarak açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise Nasrattınoğlu'na ait yirmi üç adet kitap, yirmi altı adet makale kronolojik sıra ile detaylı bir şekilde incelenerek halk bilimine sunduğu katkılar somutlaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Professor Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu has worked in numerous fields, including journalism, writing, and cooperatives. He has made research and analysis a habit, recording many traditional elements that are on the verge of being forgotten and has never hesitated to use his pen to ensure that our cultural identity remains intact. As a result of his experiences, he realized that Turkey possesses a rich folklore resource and turned to folklore, embarking on journeys without hesitation and compiling numerous collections on topics related to folklore. This study, which examines İrfan Ünver Nasrattınoğlu's contributions to folklore, is organized into four sections. The first section presents Nasrattınoğlu's life, personality, and various aspects; the second section provides information on his publications and the work done on him. The third section explores Nasrattınoğlu's views on folklore, comparing them with those of numerous folklore experts. The fourth section examines Nasrattınoğlu's twenty-three books and twenty-six articles in chronological order, outlining his contributions to folklore.