Mîr A'zam-şâh Kâmilü't-Ta'bîr tercümesi (Giriş-inceleme-metin-dizin)(Cilt 1)
Mir Azam-shah translation of Kamil al-Tabir (Introduction-analysis-text-index)
  1. Tez No: 973915
  2. Yazar: İDRİS ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM DAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 18. yüzyıl, Doğu Türkçesi, Çağatayca, 18. century, Eastern Turkish, Chagatay language
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
Özet
Kâmilü't-Ta'bîr; XII. yüzyıl bilginlerinden Hubeyş et-Tiflisî'nin, Anadolu Selçukluları sultanı II. Kılıçarslan'a (ö. 1192) sunduğu, rüya yorumlarıyla ilgili Farsça eseridir. Eser Türkçeye birkaç kez tercüme edilmiştir. Çalışmamız Mîr A'zam-şâh tarafından H. 1175/M. 1761-1762 yılında Yarkent hâkim beyi Mirza Hüdâ Bey için yapılan Çağatay Türkçesi tercümesine dayanmaktadır. Çalışmamız“Giriş”,“İnceleme”,“Metin”ve“Dizin”bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş'te Hubeyş et-Tiflisî'nin hayatı, eserleri ve Kâmilü't-Ta'bîr'in Türkçe tercümeleri üzerinde kısaca durulmuş, çalışmamıza kaynaklık eden Çağatayca tercümesi ayrıntılı bir biçimde tanıtılmıştır. İnceleme bölümünde eserin yazım (imla), ses bilgisi ve şekil bilgisi özellikleri tespit edilmiştir. Metin bölümünde Kâmilü't-Ta'bîr'in Çağatayca tercümesinin bilinen tek nüshası transkripsiyonlu olarak Latin alfabesine aktarılmıştır. Dizin bölümü metnin gramatikal indeksinden oluşmaktadır. Bu bölümde metinde geçen bütün kelimelerin anlamları verilmiş, yabancı kelimelerin kökenleri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Kamil al-Tabir is a Persian work on dream interpretation by Hubaysh al-Tbilisi, a XIIth century scholar, presented to the Anatolian Seljuk sultan Kilicarslan II (d. 1192). The work has been translated into Turkish several times. Our study is based on the Chagatai Turkish translation made by Mir Azam-Shah in 1175/1761-1762 for Mirza Huda Beg, the hakim beg of Yarkent. Our study consists of the sections“Introduction”and“Analysis”,“Text”, and“Index”. In the Introduction, the life and works of Hubaysh al-Tbilisi and the Turkish translations of Kamil al-Tabir are briefly discussed, and the Chagatai translation, which is the source of our study, is introduced in detail. In the Analysis section, the orthographic (spelling), phonetic, and morphological features of the work have been determined. In the Text section, the only known copy of Chagatai translation of Kamil al-Tabir has been translated into the Latin script using the transcription signs. The index section consists of a grammatical index of the text. In this section, the meanings of all words in the text are given, and the origins of foreign words are indicated.