Enerji güvenliği kapsamında LNG'nin Türkiye ve Avrupa açısından stratejik rolü
The strategic importance of LNG for Turkey and Europe in the context of energy security
  1. Tez No: 973926
  2. Yazar: GÜNEY YAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT EBİNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Enerji, Kamu Yönetimi, International Relations, Energy, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kamu yönetimi, Turkish public administration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Ülke güvenliği ile yakından ilişkili hale gelen enerji güvenliği, ülkelerin iç ve dış politikalarına ciddi biçimde etki etmektedir. Enerjiye ve enerji yollarına sahip olma stratejileri izleyen ülkeler her zaman bir mücadele içerisindedirler. Bu noktada refah seviyesini arttırmak ve ülke güvenliğini korumak isteyen ülkeler enerji bağımlılığından kaçınmak istemektedir. Avrupa ve Türkiye'nin özellikle doğal gaz bakımından enerji bağımlısı olması, ithal doğal gaz ile ihtiyaçlarını karşıladığı açıktır. Bu noktada Rusya'ya olan bağımlılık dikkat çekmektedir. Avrupa ve Türkiye için enerji güvenliğinin sağlanmasında ve enerji bağımlılığının azaltılmasında alternatif enerji yolları önem kazanmaktadır. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), gelişen teknolojiler ile birlikte doğal gaz piyasasında yerini sağlamlaştırmaya başlamıştır. Doğal gazın boru hatları ile taşınması mümkün olmadığında bir alternatif olabilen LNG arz ve talep eden ülkelerin enerji güvenliklerinde ve dış politikalarında önemli bir role sahip hale gelmiştir. Avrupa'nın özellikle Rusya-Ukrayna savaşından sonra LNG talebinin ve ithalatının artması, bu bağlamda yatırımlar yapması LNG'nin ülke güvenliği açısından önemli olduğunun göstergedir. Türkiye'nin de enerji çeşitliliği için LNG olarak ithalat yapması, terminal ve tesis sayısını arttırması bunu doğrular niteliktedir. Türkiye'nin coğrafi konumu LNG ticaretinde Türkiye'ye hem ekonomik hem politik fayda sağlayabilecek potansiyele sahiptir. Türkiye'nin uluslararası ilişkilerine etki edebilme potansiyeli olan LNG'nin; ithalat, ihracat, sevkiyat ve üretimi bu noktada önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Energy security, which has become closely related to national security, seriously affects the domestic and foreign policies of countries. Countries that pursue strategies to possess energy and energy routes are always in a struggle. At this point, countries that want to increase their welfare level and protect their country's security want to avoid energy dependency. It is obvious that Europe and Turkey are energy dependent, especially in terms of natural gas, and they meet their needs with imported natural gas. At this point, the dependence on Russia draws attention. Alternative energy routes are gaining importance in ensuring energy security and reducing energy dependency for Europe and Türkiye. Liquefied natural gas (LNG) has begun to consolidate its place in the natural gas market with developing technologies. LNG, which can be an alternative when it is not possible to transport natural gas through pipelines, has become an important role in the energy security and foreign policies of supply and demand countries. The increase in Europe's LNG demand and imports, especially after the Russia-Ukraine war, and the investments made in this context are indicators that LNG is important for national security. The fact that Turkey imports LNG for energy diversity and increases the number of terminals and facilities confirms this. Turkey's geographical location has the potential to provide both economic and political benefits to Turkey in LNG trade. LNG, which has the potential to affect Turkey's international relations; Import, export, shipment and production are important at this point.