Ortaokul 7. sınıflarda demokratik değerlerin öğretiminde yaratıcı drama yönteminin etki durumunun incelenmesi
An analysis of the effectiveness of creative drama method in teaching democratic values in 7th grade secondary school
  1. Tez No: 973982
  2. Yazar: EVLİYA ÖZSES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler, demokratik değerler öğretimi, yaratıcı drama, A Takımı, A Team
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ortaokul 7. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabındaki“Yaşayan Demokrasi”ünitesinin kazanımlarının yaratıcı drama yöntemi ile işlenerek kalıcı öğrenmenin sağlandığı yeni, aktif öğrenme alanları oluşturulmasına yönelik çalışmalara destek olmayı hedeflemiştir. Bu hedef doğrultusunda, yaratıcı drama tekniği çerçevesinde öğrenmede kalıcılığı artıran özgün çalışmalar ortaya konulması ve bu yöntemin geleneksel yöntemlerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. 7. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabındaki“Yaşayan Demokrasi”ünitesi, çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bunun nedeni, bu ünitedeki kazanımların etkin vatandaş yetiştirmeyle doğrudan ilgili olması ve söz konusu kazanımların soyut nitelikte bulunmasıdır. Aynı zamanda bu çalışma ile öğrencilerin demokrasi, demokratik değerlerin benimsenmesi ve içselleştirilmesi, eleştirel düşünme gibi beceriler kazanmaları amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışmada nitel yöntem olarak eylem araştırması (eylemsel desen) modeli kullanılmıştır. Çalışma gruplarına hem uygulama öncesi hem de uygulama sonrası Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Böylece grupların derse yönelik tutumlarının değişip değişmediği incelenmiştir. Ayrıca, yaratıcı drama uygulamasından sonra deney grubu öğrencilerine görüşme formu soruları yöneltilmiş; yaratıcı drama yöntemi ile demokratik değerlerin öğretimi, benimsenmesi ve derse yönelik görüşlerine dair elde edilen veriler, tema ve kategorilere ayrılarak nitel olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023–2024 eğitim-öğretim yılında Hakkâri ili Yüksekova ilçesine bağlı bir ortaokulda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to support studies on creating new, active learning areas where permanent learning is achieved by processing the achievements of the“Living Democracy”unit in the 7th grade Social Studies textbook of middle school with the creative drama method. In line with this goal, it is aimed to present original studies that increase the permanence of learning within the framework of the creative drama technique and to compare this method with traditional methods. The“Living Democracy”unit in the 7th grade Social Studies textbook was selected as the study area. The reason for this is that the achievements in this unit are directly related to raising active citizens and the achievements in question are abstract. At the same time, this study aims to help students gain skills such as democracy, the adoption and internalization of democratic values, and critical thinking. In this study, the action research (action pattern) model was used as a qualitative method. The Social Studies Attitude Scale was applied to the study groups both before and after the application. Thus, it was examined whether the attitudes of the groups towards the course changed. In addition, interview form questions were directed to the experimental group students after the creative drama application; the data obtained regarding the teaching and adoption of democratic values ​​with the creative drama method and their views on the course were analyzed qualitatively by dividing them into themes and categories. The study group of the research consists of 7th grade students studying in a secondary school in the Yüksekova district of Hakkari province in the 2023–2024 academic year.