Anti-imperialism, marxism and religion: An analysis of intersecting revolutionary discourses in Iran and Nicaragua within the global framework of the 60s/70s
Anti-emperyalizm, marksizm ve din: 60'lar/70'lerin küresel çerçevesinde İran ve Nikaragua'da kesişen devrimci söylemlerin bir analiz
- Tez No: 974139
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. DERYA GÖÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Siyasal Bilimler, Sociology, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Anti emparyalizm, Din algısı, Eleştirel söylem çözümlemesi, Nikaragua, İran, Anti-imperialism, Perception of religion, Critical discourse analysis, Nicaragua, Iran
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölge Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, anti-emperyalist ve dinsel nitelikteki protesto söylemlerinin, İran ve Nikaragua'daki muhalif toplumsal iklimler içerisinde 1979 devrimlerine giden süreçte nasıl işlediğini sistematik olarak karşılaştırmaktır. Eleştirel ve siyasal söylem analizi alanındaki kuramsal ve yöntemsel araçlardan yararlanan çalışma, bu söylemlerin yerel ve küresel soykütüğünü izleyerek neden yaygınlık kazandıklarını, nasıl işlediklerini, içsel gerilimlerinin neler olduğunu, ne ölçüde birbiriyle ilişkili olduklarını ve Pehlevî ile Somoza rejimlerinin nihai çöküşünde hangi rolleri oynadıklarını anlamayı amaçlamaktadır. Birbirine bağlı alt konular çerçevesinde radikal fikirlerin yayılımını kapsamlı biçimde inceleyerek, analiz her iki ülke arasındaki söylemsel benzerlik ve farklılıkları ortaya koymakta ve bu tür karmaşık toplumsal olguları her iki bağlamda da daha iyi kavramaya yönelmektedir. Ayrıca bu söylemsel eğilimlerin ulusötesi niteliği de vurgulanarak, devrimlerin 1960'lar ve 1970'lerin özgül bağlamında kendi bölgeleri ve dünya ile düşünsel olarak nasıl bağlantılı olduklarını daha iyi açıklığa kavuşturmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to systematically compare how protest discourses of an anti-imperialist and religious nature functioned within the oppositional social climates of Iran and Nicaragua in the lead-up to the 1979 revolutions. Drawing on theoretical and methodological tools from the field of critical and political discourse analysis, the study traces the domestic and global genealogy of these discourses in order to understand why they gained currency, how they functioned, what their internal tensions were, how interrelated they were, and what role they played in the eventual fall of the Pahlavi and Somoza regimes. By extensively examining the spread of radical ideas across interconnected sub-topics, the analysis underscores the similarities and differences in discourse between the two countries, aiming to better understand such complex social phenomena in both individual cases. The transnational nature of these discursive trends is also highlighted, thereby seeking to clarify how the revolutions were ideationally connected to their broader regions and to the world in the specific context of the 1960s and 1970s.