İnfertilite şikayeti ile başvuran endometriozis hastalarında tnf-α düzeylerinin infertilite süresi ve infertilite özellikleri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of tnf-α levels on infertility duration and infertility characteristics in endometriosis patients presenting with infertility complaints
- Tez No: 974200
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM UZUNLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriozis, Tnf-α, İnfertilite, İnflamasyon, Endometriosis, Tnf-α, Infertility, Inflammation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Daha önce yapılan çeşitli çalışmalarda endometriozis ile TNF-α gen poliformizmi arasındaki ilişki çalışılmış olup;TNF-α düzeyi ile hastalığın şiddeti arasında sonuçlar ortaya konulmuştur.Bu çalışmada endometriozisin patogenezinde rol aldığı düşünülen inflamatuar sitokinlerden olan TNF-α düzeyinin infertil endometriozis hastalarında infertilite süresine ve ve infertilite özelliklerine etkisini saptamak ve bunun sonucunda da serum TNF-α düzeyinin infertil endometriozis hastalarında infertilitenin şiddeti ve infertiltenin süresi hakkında bir belirteç olup olamayacağını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışma grubumuz Ankara Bilkent Şehir Hastanesi infertilite polikliniğine başvuran klinik veya radyolojik olarak endometriozis tanısı almış, korunmasız ilişkiye rağmen en az 6 ay infertilite süresi olan 35 hastayı ve kontrol grubu olarak hasta grubu ile match edilmiş, infertilite şikayeti olan, benzer yaş aralığında infertilite polikliniğine başvuran 35 gönüllü kadını kapsamaktadır. Çalışmanın tasarımı prospektif, kesitsel, vaka-kontrol, gözlemsel bir araştırma olarak yapılmıştır. Araştırma ile ilgili bilgilendirildikten sonra araştırmaya katılmaya gönüllü olan, sözlü ve yazılı onamları alınan endometriozis hasta grubundan ve kontrol grubundan serum TNF-α düzeylerinin belirlenmesi amacıyla serum örnekleri alınmıştır. Power analizi sonucu belirlenen çalışma örneklem büyüklüğüne ulaşılınca hasta alımına son verilmiştir. Endometriozis ve kontrol grubundan alınan kan örneklerinde ELISA tekniği kullanılarak serum TNF-α düzeyi ölçülmüştür. Sonuçlar ng/L biriminde raporlanmıştır.Tümör marker düzeyleri( CA-19.9,CA- 125,CEA) FSH,E2, LH, AMH seviyeleri hastane bilgi yönetim sisteminden bulunarak araştırma formlarına dahil edilmiştir. Bahsi geçen değerlerin hepsi Ankara Şehir Hastanesi Merkez Laboratuvarlarında çalışılmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) 22 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 35 hasta ve 35 kontrol olmak üzere toplam 70 kadın dahil edilmiştir. Hasta grubunda bulunanların yaş ortalaması 30,71±3,81 olarak kontrol grubunda bulunanların yaş ortalaması ise 28,69±5,35 olarak bulunmuş olup gruplar arasında yaş açısından anlamlı farklılık görülmemiştir (p=0,078). Endometriozis hasta grubunda bulunan kadınların AMH değeri kontrol grubunda bulunan kadınların değerinden anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (p=0,027). Endometriozis grubunda bulunanların %20'sinde DIE görülmüştür . Endometriozis hastalarının %62,9'unda unilateral, %37,1'inde ise bilateral özellik görülmüştür. Hastaların %22,9'unda Endometriozis rekkürensi görülmüştür Endometriozis grubunda bulunan kadınların TNF-α değeri kontrol grubunda bulunan kadınların değerinden anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,001).Endometriozisli hasta grubunun serum TNF-α değeri ortalaması 285,97±204,87 ng/L olarak bulunmuşken ,kontrol grubunun serum TNF-α değeri 66,10±13,55 ng /L olarak hesaplanmıştır. TNF-α için ROC analizinde, 88,02 değeri cut-off olarak alındığında %97,1 sensitivite, %97,1 spesifite saptanmıştır.Endometriozis hastalarının %52,9'unda CA 125 yüksekliği görülmüş iken %32,4'ünde CA 19-9 yüksekliği görülmüştür Bununla birlikte TNF-α'nın endometriozisli hasta grubunda infertilite süresi ve infertilite parametreleri arasında anlamlı bir korelasyon görülememiştir. Sonuç:35 infertil endometriozis ve 35 infertil ,endometriozis dahil ek hastalığı olmayan gönüllü üzerinde yapılan çalışmada endometriozis hasta grubunda bulunan kadınların AMH değeri kontrol grubunda bulunan kadınların değerinden anlamlı şekilde düşük bulunmuştur.Endometriozis grubunda bulunan kadınların TNF-α değeri kontrol grubunda bulunan kadınların değerinden anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. TNF-α'nın endometriozisli hasta grubunda infertilite süresi ve infertilite parametreleri arasında anlamlı bir korelasyon görülememiştir. Bununla birlikte literatürde infertil endometriozisli hastalarda TNF-α düzeyi ile yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. TNF-α'nın infertil endometriozis hastalarında infertilite süresine ve infertilitenin şiddetinin belirlenmesinde bir belirteç olarak kullanılabilmesi için daha uzun süreli, daha geniş hasta ve kontrol gruplarının olduğu yeni çalışmalar yapılması gerektiği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Previously the relationship of TNF-α gene polymorphhism and endometriozis has been studied;TNF-α level and disease severity between the results demonstrated it.In this study of endometriosis, which is thought to have a role in the pathogenesis of inflammatory cytokines TNF-α levels of infertility in infertile patients with endometriosis and infertility determine the effect of duration and characteristics and, as a result, serum TNF-α levels of infertility in infertile patients with endometriosis and the severity of infertilte we aimed to investigate whether they can be about the duration of a marker. Materials and methods: our study group clinical or radiological attending infertility clinic of Ankara Bilkent City Hospital had been diagnosed with endometriosis,despite unprotected intercourse for at least 6 months duration of infertility in the patient group and the control group 35 patients with complaints of infertility has been a match with a similar age range of 35 volunteers who applied to the clinic covers infertility in a woman. The design of the study was made as a prospective, cross-sectional, case-control, observational study. After being informed about the research, serum samples were taken from the endometriosis patient group and the control group, who volunteered to participate in the research and received oral and written consent, in order to determine the serum TNF-a levels. When the study sample size determined as a result of the Power analysis was reached, the patient recruitment was terminated. Serum TNF-α level was measured using ELISA technique in blood samples taken from endometriosis and control group. The results are reported in ng/L unit., Tumor marker levels ( CA-19.9, CA-125, CEA), FSH, E2, LH, AMH levels were found from the hospital information management system and included in the research forms. All of the mentioned values have been studied in the Central Laboratories of Ankara City Hospital. For statistical analysis SPSS (statistical package for Social Sciences, SPSS Inc., Chicago, IL) 22 package programs were used. Results: A total of 70 women, 35 patients and 35 controls, were included in the study. The mean age of the patients in the patient group was 30.71±3.81 and the mean age of the control group was 28.69±5.35 and there was no significant difference in age between the groups (p=0.078). The AMH value of the women in the endometriosis patient group was found to be significantly lower than the value of the women in the control group (p=0.027). DIE was observed in 20% of those in the endometriosis group. In 62.9% of endometriosis patients, unilateral and bilateral features were observed in 37.1%. Endometriosis recurrence was observed in 22.9% of patients. The TNF-α value of women in the endometriosis group was significantly higher than the value of women in the control group (p<0.001).The mean serum TNF-α value of the endometriosis patient group was found to be 285.97±204.87 ng/L, while the serum TNF-α value of the control group was calculated as 66.10±13.55 ng/L. In the ROC analysis for TNF-α, 97.1% sensitivity and 97.1% specificity were found when the value of 88.02 was taken as a cut-off.CA 125 elevation was observed in 52.9% of endometriosis patients, while CA 19-9 elevation was observed in 32.4% of endometriosis patients, however, there was no significant correlation between the duration of infertility and infertility parameters of TNF-α in the endometriosis patient group. Conclusion: In a study conducted on 35 infertile endometriosis and 35 infertile volunteers without additional diseases, including endometriosis, the AMH value of women in the endometriosis patient group was significantly lower than the value of women in the control group.The TNF-α value of the women in the endometriosis group was found to be significantly higher than the value of the women in the control group. There was no significant correlation between the duration of decency and infertility parameters of TNF-α in the group of patients with endometriosis. However, there is no study in the literature on the level of TNF-α in patients with infertile endometriosis. We believe that in order for TNF-α to be used as a marker for the duration of infertility and the severity of infertility in infertile endometriosis patients, new studies with a longer duration, wider patient and control groups should be conducted.