Determination of the acetylcholinesterase and the antioxidant capacity of ballota acetabulosa (L.) benth.
Ballota acetabulosa (L).'nin asetilkolinesteraz aktivitesi ve antioksidan kapasitesinin belirlenmesi
  1. Tez No: 974205
  2. Yazar: FARIDA MOHAMED MOHAMED SHAFI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN YÜCEL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Botanik, Biochemistry, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, Asetilkolinesteraz, Ballota acetabulosa, Antioxidant activity, Acetylcholinesterase, Ballota acetabulosa
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Ana Bilim Dalı
Özet
Ballota acetabulosa (L.) Benth., Lamiaceae familyasına ait tanınmış bir tıbbi bitkidir. Akdeniz ülkelerinde bu bitkinin antiinflamatuvar ve antioksidan özellikleri yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Bu çalışma, Ballota acetabulosa'nın antioksidan kapasitesini ve asetilkolinesteraz (AChE) inhibisyonunu incelemekte; özellikle oksidatif stres ve asetilkolin eksikliğinin önemli bir rol oynadığı Alzheimer hastalığı gibi bazı nörodejeneratif hastalıkların tedavisindeki potansiyel kullanımına odaklanmaktadır. Çalışmada, Balıkesir ili Kepsut ilçesinden toplanan Ballota acetabulosa'nın kurutulmuş toprak üstü kısımlarının etanolik ekstresi kullanılmıştır. Antioksidan aktivite çalışmaları; demir (III) indirgeme/antioksidan gücü (ferrik indirgeme antioksidan gücü, FRAP), radikal süpürme aktivitesi (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil, DPPH), toplam flavonoid içeriği (TFC) ve toplam fenolik içeriği (TPC) tayinleriyle gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, bitkinin nöroprotektif etkisini belirlemek amacıyla AChE inhibisyonu da yapılmıştır. Etanolik ekstre, 5, 1, 0.5 ve 0.1 mg/mL konsantrasyonlarında iyi düzeyde antioksidan aktivite göstermiştir. DPPH radikal süpürme aktivitesine ilişkin IC₅₀ değeri 121.7806 µg/mL olarak bulunmuştur. 0.1 mg/mL konsantrasyonundaki ekstre, 1.53 µg/mL galik asit eşdeğeri (GAE) toplam fenolik içeriğe sahiptir. Ayrıca, ekstre 0.649 mg/mL IC₅₀ değeriyle belirgin bir asetilkolinesteraz inhibisyonu göstermiştir. Bu bulgular, Ballota acetabulosa'nın doğal antioksidan bileşiklerin geliştirilmesi için potansiyel bir kaynak olduğunu ve nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde umut vadettiğini ortaya koymaktadır. Ekstrelerin sitotoksik ve proliferatif etkilerini değerlendirmek amacıyla, biyolojik olarak farklı üç hücre hattında MTT testi uygulanmıştır. Amaç, bitki ekstresinin güvenliğini ve potansiyel biyolojik aktivitesini, bu hücre modellerinde hücre canlılığı profilleri üzerinden değerlendirmektir. Bu alandaki bilgi boşluklarını gidermek ve bitkinin farmakolojik potansiyelini tam olarak ortaya koymak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Ballota acetabulosa (L.) Benth., a member of the Lamiaceae family, is a well-known medicinal plant. Mediterranean countries have used their anti-inflammatory and antioxidant properties in their traditional medicine for centuries. The present study investigates the antioxidant capacity and acetylcholinesterase (AChE) inhibition of B. acetabulosa with a special focus on possible use for the treatment of some types of neurodegeneration where oxidative stress and acetylcholine deficiency play a pivotal role, as in the case of Alzheimer's disease. This study used the ethanolic extract of the dry aerial parts of Ballota acetabulosa collected from Kepsut, Balıkesir, Türkiye. The antioxidant activity studies have been conducted by determining iron (III) reducing/antioxidant power (ferric reducing antioxidant power, FRAP) and radical scavenging activity assays (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl, DPPH), total flavonoid content (TFC), and total phenolic content (TPC). In addition, AChE inhibition of the plant was performed to determine the neuroprotective effect. The ethanolic extract showed good antioxidant activity at 5, 1, 0.5, and 0.1 mg/mL. The IC50 value for DPPH scavenging activity was found to be 121.7806 µg/mL extract. The 0.1 mg/mL extract showed a total phenolic content of 1.53 µg/mL gallic acid equivalent (GAE). Additionally, the extract exhibited a notable acetylcholinesterase inhibitory activity with an IC50 value of 0.649 mg/mL. These findings highlight Ballota acetabulosa as a potential source of natural compounds for developing antioxidants and a promise for the treatment of neurodegenerative diseases. To evaluate the cytotoxic and proliferative effects of the extract, the MTT assay was performed on three different cell lines with distinct biological relevance. The aim was to assess the safety and potential bioactivity of the plant extract by examining cell viability profiles across these models. More research is needed to explore its full pharmacological potential and address existing knowledge gaps in this area.