Server-sıde trackıng metodu ile e-ticaret sitelerinde ölçümleme iyileştirme
Improving measurement in e-commerce sites with server-side tracking
- Tez No: 974252
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU KOTAN TÜRKDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Ölçümleme, Measurement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veri Analitiği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veri Analitiği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, e-ticaret sitelerinde veri toplama yöntemlerinden biri olan Server Side Tracking (SST) uygulamasının Google Analytics 4 (GA4) üzerindeki ölçüm doğruluğunu nasıl etkilediğini ve site performansına katkılarını araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, aynı e-ticaret sitesi için hem Client Side Tracking hem de Server Side Tracking yöntemleriyle veri toplanmış ve iki ayrı GA4 hesabında analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, aynı e-ticaret sitesi üzerinde hem Client-Side Tracking (istemci taraflı izleme) hem de Server-Side Tracking yöntemleri kullanılarak paralel ölçümler gerçekleştirilmiştir. Her iki yöntemle toplanan veriler, kullanıcı sayısı, oturum sayısı ve satış verileri gibi temel metrikler açısından karşılaştırılmıştır. Ayrıca, ölçüm sonuçları doğrudan veri tabanı kayıtları ile de kıyaslanarak satış verisinin sapma oranları da karşılaştırılmıştır. Böylece, server-side yöntemin client-side'a kıyasla daha az veri kaybına neden olup olmadığını ve gerçek satış verilerine daha yakın sonuçlar üretip üretmediğini ortaya koymak amaçlanmıştır. SST'nin sağladığı bu avantajlar sayesinde, reklam engelleyiciler, çerez politikaları ve tarayıcı ayarları gibi faktörlerin ölçüm üzerindeki olumsuz etkileri minimize edilmekte; e-ticaret sitelerinin kullanıcı davranışlarını daha doğru analiz edebilmekte ve stratejik kararlarını daha güvenilir veriler kullanılabilmektedir. Bu tez, Server Side Tracking yönteminin pratik uygulamaları ve GA4 ile entegrasyonu konusunda literatüre katkı sağlanması amacıyla yazılmıştır. Aynı zamanda e-ticaret firmalarına ölçümleme doğruluğunu artırmaları için alternatif bir yöntem önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate how Server Side Tracking (SST), one of the data collection methods in e-commerce sites, affects the measurement accuracy on Google Analytics 4 (GA4) and its contributions to site performance. Within the scope of the research, data was collected for the same e-commerce site with both Client Side Tracking and Server Side Tracking methods and analyzed in two separate GA4 accounts. Within the scope of the study, parallel measurements were performed on the same e-commerce site using both Client-Side Tracking and Server-Side Tracking methods. The data collected with both methods were compared in terms of basic metrics such as the number of users, the number of sessions and sales data. In addition, the measurement results were compared directly with the database records and the deviation rates of the sales data were also compared. Thus, it was aimed to reveal whether the server-side method caused less data loss compared to the client-side and whether it produced results closer to the real sales data. Thanks to these advantages provided by SST, the negative effects of factors such as ad blockers, cookie policies and browser settings on measurement are minimized; e-commerce sites can analyze user behavior more accurately and base their strategic decisions on more reliable data. This thesis is written to contribute to the literature on practical applications of Server Side Tracking method and its integration with GA4. It also suggests an alternative method for e-commerce companies to increase their measurement accuracy.