Fanatizm ve marka kaçınması ilişkisinin tüketici satın almadavranışlarında incelenmesi: Ankara ilinde bir araştırma
Investigation of the relationship between fanaticism and brand avoidance in consumer purchasing behavior: A research in Ankara province
- Tez No: 974251
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BAHADIR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fanatizm, Marka Kaçınması, Tüketici Satın Alma Davranışları, Fanaticism, Brand Avoidance, Consumer Purchasing Behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde markalar, rekabet avantajı sağlamak ve güçlü bağlar kurmak için çeşitli stratejiler geliştirmektedir; ancak, tüketicilerin tutum ve davranışları bu stratejilerin başarısını etkileyebilmektedir. Tüketici bağlılıkları zaman zaman değişirken, bazıları yüksek sadakat gösterirken, diğerleri markalardan uzak durmayı tercih etmektedir. Bu davranışların temelinde duygusal tepkiler, kişisel değerler ve sosyal faktörler bulunmaktadır. Fanatizm, aşırı bağlılık ve bu bağlılığın davranışlara yansımasıdır; marka uzak durma eğilimleri ise pazarlama ve sosyal dinamikleri etkileyen karmaşık bir yapıdır. Bu çalışmada, fanatizm ve marka kaçınma davranışlarının detaylı analizi yapılarak, pazarlama stratejilerine etkileri incelenmiştir. Ankara'da kolayda örnekleme yöntemiyle yapılan ankette 308 tüketiciden veri toplanmış ve SPSS ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, fanatik bireylerin marka kaçınma davranışlarıyla anlamlı bir şekilde ilişkili olduğunu (p<0,05) göstermiş, korelasyon düşük seviyede pozitif bulunmuştur; yani fanatik tutumlar arttıkça, marka kaçınma eğilimi de düşük düzeyde artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, brands develop various strategies to gain a competitive advantage and establish strong connections; however, consumer attitudes and behaviors can affect the success of these strategies. While consumer loyalties change from time to time, some show high loyalty, while others prefer to avoid brands. Emotional responses, personal values, and social factors underlie these behaviors. Fanaticism is extreme loyalty and the reflection of this loyalty in behaviors; brand avoidance tendencies, on the other hand, are a complex structure that affects marketing and social dynamics. In this study, the effects on marketing strategies were examined by conducting a detailed analysis of fanaticism and brand avoidance behaviors. Data was collected from 308 consumers in Ankara using the convenience sampling method, and analyzed with SPSS. The results showed that fanatic individuals are significantly associated with brand avoidance behaviors (p<0.05), and the correlation was found to be positive at a low level; in other words, as fanatic attitudes increase, the tendency to avoid brands also increases at a low level.