Çevre bilinci ve sürdürülebilir tüketim eğiliminin satın alma davranışları üzerine etkisi; Z kuşağı örneği
The effect of environmental awareness and sustainable consumption tendency on purchasing behaviors; Example of generation Z
- Tez No: 974301
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BAHADIR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Tüketim, Çevre Bilinci, Çevreci Satın Alma ( Yeşil Pazarlama), Z Kuşağı, Sustainable Consumption, Environmental Awareness, Environmental Purchasing(Green Marketing), Generation Z
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Z kuşağı örneği üzerinde çevre bilinci ve sürdürülebilir tüketim eğilimin satın alma davranışları üzerine etkisini incelemektir. Bu amaç kapsamında araştırmada 6 tane hipotez oluşturulmuştur. Hipotezleri test etmek amacı ile Sürdürülebilir Tüketim Ölçeği (STÖ), Çevre Bilinci Ölçeği (ÇBÖ) ve Çevreci Satın Alma Davranışı Ölçeği (ÇSDÖ) kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik değişkenlerini belirlemek ve bu değişkenler arasında farklar olup olmadığını test etmek amacı ile ölçeklerin ön yüzüne kişisel form oluşturulmuştur. Araştırmada katılımcı grubu olarak 18-24 yaş aralığını kapsayan, Ankara'da ikamet eden kişiler belirlenmiştir. Belirlenen bu kurallar çerçevesinde araştırma evreninin toplam sayısının 103,816 kişi olduğu görülmüştür. .95 güvenirlik ve. 05 hata payı hesaplamaları sonucunda araştırmanın örnekleminin 383 olmasının yeterli olduğu görülmüştür. Çalışma 420 kişi üzerinde uygulanıp hatalı ve eksik kodlamalar çıkarıldıktan sonra 383 kişilik veri seti üzerinde analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre STÖ'de cinsiyet değişkeni bakımından kadınlar lehine anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Yaş ve büyüdüğü yer değişkenleri bakımından çalışmada anlamlı farklılıklara rastlanmamıştır. Meslek değişkeni bakımından STÖ ve ÇBÖ ölçeklerinde diğer öğrenci ve işsiz grubu dışında kalan diğer meslek grupları lehine anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Eğitim durumu değişkeni bakımından ise ÇSDÖ'de ön lisans grubu lehine anlamlı farklılaşma saptanmıştır. Ayrıca ölçekler arasında pozitif orta ve yüksek ilişki saptanmıştır. Araştırma sonucunda araştırmanın farklı kuşaklarda, farklı veri toplama yöntemleri kullanılarak tekrarlanabileceği öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of environmental awareness and sustainable consumption tendency on purchasing behaviors on the generation Z sample. Within the scope of this purpose, 6 hypotheses were created in the research. In order to test the hypotheses, the Sustainable Consumption Scale (CSR), the Environmental Awareness Scale (CBO) and Environmental Purchasing Scale (ÇSDÖ) were used. In addition, a personal form was created on the front side of the scales in order to determine the demographic variables of the participants and to test whether there are differences between these variables. In the study, the participants were determined as the group of participants covering the December 18-24 age range, residing in Ankara. Within the framework of these established rules, it has been seen that the total number of the research universe is 103,816 people. .95 reliability and .05 as a result of the margin of error calculations, it was found that the sample size of the study was sufficient to be 383. After the study was applied on 420 people and incorrect and incomplete encodings were removed, analyses were performed on a data set of 383 people. According to the findings obtained in the study, significant differences were found in favor of women in terms of gender variable in CSOs. No significant differences were found in the study in terms of age and place of growth variables. In terms of the occupational variable, significant differences were found in favor of other occupational groups other than the student and unemployed group on the CSOs and CBOS scales. In terms of the educational status variable, a significant differentiation was found in favor of the associate degree group in ÇSDÖ. In addition, a positive medium and high relationship was found between the scales. Dec. As a result of the research, it was presented as a suggestion that the research can be repeated in different generations using different data collection methods.