Şirketler hukukundan doğan uyuşmazlıkların tahkime elverişliliği
Arbitrability of disputes arising from corporate law
- Tez No: 974317
- Danışmanlar: DR. ONUR CAN SAATCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tahkim, tahkime elverişlilik, kamu düzeni, şirketler hukuku, şirketler hukukundan doğan uyuşmazlıklar, Arbitration, arbitrability, public order, corporate law, disputes arising from corporate law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Tahkim taraflar açısından alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi seçimidir. Fakat tahkime elverişlilik ancak belirli uyuşmazlıkların hakemler yoluyla çözülebileceği kuralını getirerek bu seçimi kısıtlamaktadır. Çalışmamız kapsamında ilk olarak, alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak tahkimin ne olduğu ve tarafların bu yöntemi tercih edebilmelerine veya bu yöntemden kaçınabilmelerine neden olacak avantajlar ve dezavantajlar anlatılmıştır. Sonrasında tarafların tahkim yöntemini seçme iradelerini kısıtlayan tahkime elverişliliğin nasıl düzenlendiği ve doktrinde ne gibi ayrımlara tabi tutulduğu açıklanmıştır. Bu başlık altında taraflar bakımından tahkime elverişlilik ile uyuşmazlık bakımından tahkime elverişlilik arasında ayrım yapan, objektif ve sübjektif tahkime elverişlilik sınıflandırması üzerinde durulmuştur. Tahkime elverişliliğin karşılaştırmalı hukukta nasıl düzenlendiği ve uluslararası sözleşme ve metinlerde nasıl yer aldığı da tahkime elverişliliğin daha iyi anlaşılabilmesi açısından okuyucuya sunulmuş, sonrasında güncel ulusal mevzuat çerçevesinde açıklamalar yapılmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünün sonunda ise tahkime elverişlilik ile yakın ilişkili olan ve konu açısından büyük önemi haiz kamu düzeni ve doğrudan uygulanan kurallar kavramlarının ilişkisi okuyucuya aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın ikinci ve son kısmında öncelikle şirketler hukukundan doğan uyuşmazlıklara dair genel bilgiler verilmiştir. Sonrasında görüş sunabilmesi açısından karşılaştırmalı hukuktaki iki zıt yaklaşım okuyucuya sunulmuştur. Şirketler hukukundan doğan uyuşmazlıkların tahkime elverişliliğinin incelenmesine başlanmadan önce incelenmesi gereken son husus, şirketler hukukundan doğan uyuşmazlıkları kapsayacak bir tahkim anlaşmasının nerede yer alacağı sorunudur. Bu sorun da incelenmiş ve soruna dair doktrindeki çeşitli görüşler okuyucuya aktarılmıştır. Sonrasında şirketler hukukundan doğan uyuşmazlıklar tasniflenerek, çeşitli uyuşmazlıkların tahkime elverişliliğine dair açıklamalarımıza yer verilmiştir. Son başlık olarak tahkime elverişliliğin incelenmesine dair açıklamalarımız yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Arbitration is an alternative dispute resolution method chosen by the parties. However, arbitrability restricts this choice by stipulating that only certain disputes can be resolved by arbitrators. Within the scope of our study, we first explain what arbitration is as an alternative dispute resolution method and what are the advantages and disadvantages that may cause the parties to prefer or avoid this method. Subsequently, it is explained how arbitrability, which restricts the parties' choice of arbitration method, is regulated and what kind of distinctions it is subject to in the doctrine. Under this heading, the objective and subjective arbitrability distinctions, which distinguish between arbitrability with regard to the parties and arbitrability with regard to the dispute, are discussed. How arbitrability is regulated in different ways in comparative law and how it is regulated in international conventions and texts are also presented to the reader for a better understanding of arbitrability, and then explanations are made within the framework of current national legislation. At the end of the first part of our study, the relationship between the concepts of public order and mandatory rules, which are closely related to arbitrability and are of great importance in terms of the subject matter, is tried to be transferred to the reader. In the second and final part of our study, firstly, general information on disputes arising from corporate law is given. Afterwards, two contrasting approaches in comparative law are presented to the reader in order to provide an opinion. The final issue to be examined before embarking on the examination of the arbitrability of corporate law disputes is the question of where to locate an arbitration agreement to cover corporate law disputes. This problem has also been examined and various opinions in the doctrine on the problem have been presented to the reader. Subsequently, disputes arising out of corporate law are classified and our explanations on the arbitrability of various disputes are given. As the last heading, our explanations on the examination of arbitrability are presented.