Kırgızistan'da bid'at ve hurafelerin kelâm ilmi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of bid'ahs and superstitions in Kyrgyzstan from the point of view of kalam science
  1. Tez No: 974318
  2. Yazar: BUSALIKHA URAIM KYZY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, Din, Kelam, Kırgızistan, God, Religion, Islamic theology, Kyrgyzstan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami İlimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kırgızlar, İslamiyet'öncesinde Eski Türk inançlarına dayanan bir varlık ve Tanrı anlayışı geliştirmiştir. Bu çalışma, Kırgızların İslamiyet'öncesi ve sonrasındaki inananç sistemlerine odaklanmaktadır. Türklerin İslamiyet'öncesi dönemde Totemizm, Şamanizm, Zerdüştlük ve Tengricilik gibi çeşitli inanç sistemlerine sahip oldukları ifade edilmiş, bu inançların temel esasları eski Kırgız kaynakları temelinde incelenmiştir. İslamiyet'in kabulü, Türk tarihinde önemli bir inanç dönüşümünü beraberinde getirmiştir. İslamiyet'öncesi Türklerin yaygın inanç sistemini“Gök Tanrı”dini oluşturmuş ve bu inanç sistemi ile İslam arasında, şirkten uzak bir tek Tanrı inancı bulunması, iki din arasında inanançsal bir yakınlaşmayı ve kabul sürecinde kolaylaşmayı beraberinde getirmiştir. İslamiyet'öncesinde coğrafi koşullar Türklerin dini hayatını çeşitli şekillerde etkilerken, yeterli dini yapıya sahip olamayışlarından ötürü, gelenekler ve destanlar dini ve sosyal yaşamlarını şekillendirmiştir. Günümüzde Kırgızlar arasında eski inanançların izini belirlemek ve bu inanançların İslamiyet'le nasıl bir uyum içine girdiğini incelemek, inanç tarihinin önemli bir konusudur. Eski inançların yeni inanca göre tashihi ve âdeta yeniden İslam'ın itikadi yapısı içine bürünmesi önem arz eden bir husustur. Kutsal İslam inancının globalleşen dünyada Türk-İslam coğrafyası için birleştirici ve uzlaştırıcı özelliği, gün geçtikçe önemini daha da artırıyor. Bu bağlamda, varlık, millet ve Allah inancı çerçevesinde sahih bilgilere ve güçlü argümanlara dayanarak ortaya konulan bu çalışma, bu alanda atılan küçük fakat anlamlı bir adım olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The Kyrgyz developed a belief in entities and a deity according to pre-Islamic Turkic beliefs. This study focuses on the belief systems of the Kyrgyz before and after the adoption of Islam. It is noted that the Turks, during their pre-Islamic period, adhered to beliefs such as Totemism, Shamanism, Zoroastrianism, and Tengriism, and the basic principles of these religions are examined based on old Kyrgyz sources. The greatest change in belief in Turkish history after Islam came with the acceptance of Islam itself. Before Islam, the most widespread belief system was the religion of Gök Tanrı (Sky God). The belief in Gök Tanrı and Islam share certain similarities, particularly in their concept of a single God devoid of any form of association (shirk), which facilitated the acceptance of Islam. Before Islam, the geographical conditions influenced the religious lives of the Turks, and due to the lack of sufficient religious characteristics, traditions and epics shaped their religious and social lives. Today, identifying traces of old beliefs among the Kyrgyz, examining the correction of the old belief in accordance with the new faith, and understanding its manifestation in theology are seen as important topics in the history of belief. In the globalized world, the sacred Islamic faith, which unites nations under a single umbrella, continues to be an increasingly important unifying and conciliatory force for the Turkish-Islamic world. In this context, this study can be seen as a small step towards using authentic information and strong arguments concerning existence, nation, and belief in Allah.