Sınıf öğretmenlerinin travmatik diş yaralanmalarına yönelik acil müdahale bilgi düzeyleri ve toothsos mobil uygulamasının farkındalığının belirlenmesi
Assessment of primary school teachers' knowledge of the emergency management of traumatic dental injuries and their awareness of the toothsos mobile application
- Tez No: 974350
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM YOĞURUCU DEĞERLİ, DOÇ. DR. BANU ÖTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bilgi düzeyi, Diş avülsiyonu, Diş kırıkları, Mobil uygulama, İlk yardım, İlkokul öğretmenleri, İlköğretim öğretmenleri, Level of knowledge, Tooth avulsion, Tooth fractures, Mobile application, First aid, Primary school teachers, Primary education teachers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin travmatik diş yaralanmalarına (TDY) yönelik acil müdahale bilgi düzeylerini belirlemek ve ToothSOS mobil uygulamasına ilişkin farkındalıklarını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, nicel, tanımlayıcı ve karşılaştırmalı bir araştırma tasarımı ile gerçekleştirilmiştir. İstanbul'daki devlet okullarında görev yapan toplam 150 sınıf öğretmeni çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma üç aşamada yürütülmüştür: (1) öğretmenlerin TDY konusundaki bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla ön anket uygulanmıştır, (2) okul ziyareti yapılarak ToothSOS uygulaması içeriğine dayalı bilgilendirici broşür dağıtılmış ve eğitim verilmiştir, (3) iki hafta sonra aynı katılımcılara son anket uygulanmıştır. Veriler, geçerliliği kanıtlanmış anketlerden uyarlanan yapılandırılmış bir form aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Eğitim öncesinde, katılımcıların büyük çoğunluğunun özellikle diş avülsiyonu gibi durumlarda uygun ilk yardım bilgisine sahip olmadığı belirlenmiştir. Eğitim müdahalesi sonrasında, öğretmenlerin bilgi düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlemlenmiştir. Özellikle avülse dişin doğru saklama ortamı ve replasman süreci konusundaki bilgi düzeyi dikkat çekici şekilde artmıştır. Ayrıca, ToothSOS mobil uygulamasına yönelik farkındalık ve uygulamanın faydalı bulunma oranı da önemli ölçüde yükselmiştir. Sonuç: ToothSOS mobil uygulamasının içeriğine dayalı bilgilendirici broşür ile desteklenen eğitim müdahalesi, sınıf öğretmenlerinin TDY'ye yönelik acil müdahale bilgilerini anlamlı düzeyde artırmıştır. Dijital araçların okul temelli sağlık eğitimlerine entegrasyonu, travma sonrası doğru ilk yardım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına katkı sağlayabilir
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the emergency response knowledge levels of primary school teachers regarding traumatic dental injuries (TDIs) and to examine their awareness of the ToothSOS mobile application. Materials and Methods: A quantitative, descriptive, and comparative study design was employed. A total of 150 primary school teachers working in public schools in Istanbul voluntarily participated. The study was conducted in three phases: (1) initial questionnaire assessing baseline knowledge of TDIs, (2) educational intervention including a school visit and distribution of an informative brochure based on the content of the ToothSOS app, and (3) post-intervention questionnaire administered two weeks later. Data were collected through a structured survey adapted from previously validated instruments. Results: Findings indicated that prior to the intervention, the majority of participants had insufficient knowledge about appropriate emergency procedures for TDIs, particularly in avulsion cases. After the educational intervention, there was a statistically significant improvement in participants' knowledge levels, especially concerning appropriate storage media for avulsed teeth and replantation procedures. Additionally, the awareness and perceived usefulness of the ToothSOS application increased markedly. Conclusion: The study demonstrates that targeted educational materials, including brochures based on the ToothSOS mobile application, can significantly enhance the emergency response knowledge of primary school teachers regarding TDIs. Integrating digital tools into school-based health education may contribute to better dental trauma outcomes by enabling prompt and informed first aid responses.