Ankastre fırın saclarında emaye kaplanacak bölgenin, yüzey şartları ve yüzey formunun ısı transferine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of surface conditions and geometry on heat transfer in enamel-coated sheet metal used in built-in ovens
  1. Tez No: 974379
  2. Yazar: BATUHAN İNCEGÖN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN KEKLİKCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankastre Fırın, Emaye Kalınlığı, Yüzey Formu, Isı transferi, Built-in Oven, Enamel Thickness, Surface Form, Heat Transfer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ankastre fırınların kazanlarında kullanılan 7514 kalite çelik sac malzemeler üzerine uygulanan emaye kaplamanın kalınlığı ile yüzey formunun fırın duvarlarındaki ısı transferi üzerindeki etkilerinin deneysel olarak araştırılmasını amaçlamaktadır. Emaye kaplama; yüzeyin korozyona karşı korunması, hijyenik kullanım ve estetik görünüm gibi avantajların yanı sıra, fırın içindeki ısı dağılımı ve enerji verimliliği açısından da önemli katkılar sunmaktadır. Ancak emaye kaplama kalınlığı ile yüzey geometrisinin ısıl performansa olan etkileri literatürde sınırlı düzeyde ele alınmaktadır. Bu çalışmada, farklı emaye kalınlıklarına ve yüzey formlarına sahip dört adet ankastre fırın kazanı numunesi hazırlanmıştır. Hazırlanan numunelerin ikisi sıvama raflı, diğer ikisi ise tel raflı yapıda olup; her yüzey formu grubunda farklı emaye kalınlıkları uygulanmıştır. Numuneler, belirlenen standartlara göre test edilerek; temaslı sıcaklık sensörleri, problar ve termal kamera yardımıyla sıcaklık dağılımı, enerji kayıpları ve enerji sınıfı ölçülmüştür. Elde edilen veriler, emaye kaplama kalınlığındaki artışın ısı transferini sınırlayarak ısı kaybını azalttığını; ancak bu durumun, fırının genel tasarım özelliklerine bağlı olarak enerji sınıfı performansını bazı durumlarda olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermiştir. Yüzey formundaki farklılıkların ısı dağılımında dengesizliklere ve lokal sıcaklık birikimlerine neden olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, fırın tasarım süreçlerinde emaye kalınlığı, yüzey şartları ve yüzey formunun optimizasyonunun, hem enerji verimliliği hem de termal konfor açısından dikkate alınması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to experimentally investigate the effects of enamel coating thickness and surface form on heat transfer in the walls of built-in oven cavities manufactured using 7514-grade steel sheet material. In addition to providing advantages such as corrosion resistance, hygienic use, and aesthetic appearance, enamel coatings also contribute significantly to heat distribution and energy efficiency within the oven. However, the effects of enamel coating thickness and surface geometry on thermal performance have been addressed to a limited extent in the literature. In this research, four built-in oven cavity samples with varying enamel thicknesses and surface forms were prepared. Two of the samples featured pressed (solid) shelves, while the other two had wire shelf structures; different enamel thicknesses were applied within each surface form group. The samples were tested in accordance with the relevant standards, and temperature distribution, energy losses, and energy class were measured using contact temperature sensors, probes, and a thermal camera.The results showed that increasing the enamel coating thickness limited heat transfer and reduced heat loss; however, depending on the overall design features of the oven, this condition may negatively affect energy class performance in certain cases. Differences in surface form were found to cause imbalances in heat distribution and localized temperature accumulations. The study concludes that optimizing enamel thickness, surface conditions, and surface form should be considered in oven design processes to enhance both energy efficiency and thermal comfort.