V-tipi mikserlerde toz gıda karışımlarını etkileyen faktörler: Taguchi, entropi ve gri ilişkisel analiz yaklaşımı
Factors affecting food powder mixtures in V-type mixers: Taguchi, entropy and grey relational analysis approach
  1. Tez No: 974378
  2. Yazar: VİLDAN GÜRMERİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hazır çorba, Hiyerarşik kümeleme, Katı gıdalar, Taneli gıdalar, Çok kriterli optimizasyon, İnstant çorba, Instant soup, Hierarchical clustering, Solid foods, Granular foods, Multi criteria optimization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında gıda sanayisinde kullanılan bazı toz gıdaların model formülasyonları oluşturularak, V-tipi toz karıştırıcılarda karışım homojenitesine etkili olan parametreler araştırılmıştır. Çalışmada toz akış özellikleri ile akışa etki eden faktörler incelenmiştir. Karıştırıcı doluluk oranına bağlı olarak optimum karışım süresi ve homojenitesi tespit edilmiştir. Model toz gıda bileşenlerinin nem, su aktivitesi, partikül boyutu, yığın yoğunluğu ve toz akış davranış özellikleri (akış sınıfı, kohezyon, kekleşme ve hız bağımlılığı testleri) belirlenmiştir. Temel Bileşenler ve Hiyerarşik Kümeleme Analizi yöntemleri kullanılarak örnekler arasındaki benzerlik ve benzerliğin nedenleri ortaya konmuştur. Toz karışımların homojenitesinin belirlenmesi için geleneksel yöntemlerin (karıştırma/ayrışma indeksi) yanı sıra toz gıda karışımları için ilk defa uygulanan Taguchi, Entropi ve Gri İlişkisel Analiz yaklaşımı ele alınmıştır. Tez çalışması sonucunda toz bileşenlerinin akış sınıflandırmasında nem içeriği ve partikül boyutunun belirleyici faktör olduğu saptanmıştır. Diğer taraftan karışım süresi, mikserin dönüş hızı ve doluluk seviyesinin mikser karıştırma performansını önemli ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, karıştırma/ayrışma indeksleri ile Taguchi ve Gri İlişkisel Analiz sonuçları arasında yüksek düzeyde pozitif korelasyonlar (r=0.78–0.89) bulunmuştur. Bu durum kullanılan matematiksel yöntemlerin karışım homojenliğini güvenilir biçimde açıklayabildiğini göstermiştir. Sonuç olarak, toz gıdaların hazırlanmasında önemli olan mikser karışım homojenitesi, optimum karışım süresi ve ürün kalitesinin iyileştirilmesi için toz akış davranışlarının (toz reolojisi) belirlenmesinin gerekli olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, model formulations were formed for some powdered foods used in the food industry, and the parameters affecting mixture homogeneity in V-type powder mixers were investigated. The study examined powder flow properties and the factors influencing flow. Depending on the mixer filling rate, the optimum mixing time and homogeneity were determined. The moisture content, water activity, particle size, bulk density, and powder flow behaviors (flow class, cohesion, caking, and speed dependency tests) of the model powdered food ingredients were identified. Principal Component and Hierarchical Cluster Analysis methods were employed to reveal the similarities among the samples and the reasons for these similarities. In addition to traditional methods (mixing/segregation index) for determining the homogeneity of powdered mixtures, the Taguchi, Entropy, and Grey Relational Analysis approaches were applied to powdered food mixtures for the first time. The findings demonstrated that moisture content and particle size were the decisive factors in the flow classification of powdered components. It was found that mixing time, mixer rotation speed, and fill level significantly affect mixing performance. Furthermore, high positive correlations (r = 0.78–0.89) were observed between mixing/segregation indices and the results of Taguchi and Grey Relational Analysis, indicating that the applied mathematical methods reliably explained mixing homogeneity. In conclusion, it was understood that determining the flow behavior of powders (powder rheology) is essential for improving mixer homogeneity, optimizing mixing time, and enhancing product quality in the preparation of powdered foods.