Sir Henry George Elliot'un İstanbul büyükelçiliğinin ilk yılları (1867-1869)
Early years of Sir Henry George Elliot's embassy at Istanbul (1867-1869)
  1. Tez No: 974389
  2. Yazar: METİN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Elçilik, Osmanlı Devleti, İngiltere, Diplomacy, Ambassadorship, Ottoman State, England
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Sir Henry George Elliot'un İstanbul'a İngiltere Büyükelçisi olarak tayin edilmesi ve İstanbul'daki görevinin ilk yılları olan 1867-1869 tarihleri arasında yapmış olduğu diplomatik faaliyetler gerek Elliot'un İngiltere Dışişleri Sekreterliği ile yapmış olduğu yazışmalar gerekse de konuyla ilgili bilgi ve belge ihtiva eden yerli ve yabancı kaynaklar ışığında ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Elliot'un İstanbul'a tayin edilinceye kadar olan hayatı ile İstanbul'a gelirken Avrupa başkentlerinde Osmanlı Devleti ile ilgili olarak devlet adamları ile yapmış olduğu görüşmeler orijinal belgelere dayalı olarak ele alınmıştır. Yine İstanbul'da göreve başlaması, Sultan Abdülaziz tarafından çeşitli defalar huzura kabul edilmesi ve 1866'dan beri Osmanlı Devleti'ni meşgul eden Girit İsyanı konusunda daha önce değinilmemiş pek çok konu ana kaynak niteliğindeki belgeler esas alınmak ve gerekli yerlerde döneme ait eserlerden istifade edilmek suretiyle anlatılmıştır. Bu çalışmada ayrıca Girit İsyanı sebebi ile Türk-Yunan İhtilafının ortaya çıkış süreci ve Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasındaki diplomatik ve ticari ilişkilerin kesilmesi ve bunların Avrupa'daki yansımaları irdelenmiştir. Türk-Yunan ihtilafının çözülmesi için Paris'te bir konferans toplanması ve bu konferansta alınan kararlar ile bunların sahada uygulanması ile ilgili detaylı bilgiler sunulmuştur. Bunların dışında, Bâb-ı Âli ile Mısır Hidivi İsmail Paşa arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve bunların Avrupa devletlerinin özellikle de İngiltere ve Fransa'nın dahil olduğu yoğun bir diplomasi trafiği sonunda çözüme kavuşturulması olayların gidişatında kronolojik bir sıra takip edilerek ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Sir Henry George Elliot's appointment as the British Ambassador to Istanbul and his diplomatic activities during this duty of him in Istanbul are examined in detail in the light of both his correspondence with the British Foreign Office and Turkish and foreign sources containing information and documents on the subject. Elliot's life until he was appointed to Istanbul and his meetings with statesmen regarding the Ottoman Empire in European capitals while coming to Istanbul are narrated and discussed based on original documents. Again, many issues that have not been mentioned before, such as his taking office in Istanbul, his reception by Sultan Abdulaziz several times, and the Cretan Revolt, which has occupied the agenda of Ottoman Empire since 1866, are discussed on the basis of documents that are the main source and by getting benefit of studies and sources from the period where necessary. In this study, the emergence of the Greek-Turkish Conflict due to the Cretan Revolt and the rupture of diplomatic and commercial relations between the Ottoman State and Greece and its reflection in Europe are examined. Detailed information is presented about the convening of a conference in Paris to resolve the Turkish-Greek conflict and the decisions taken at this conference and their implementation in the field. Apart from these, the disputes between the Sublime Porte and the governor of Egypt Khedive Ismail Pasha and their resolution as a result of an intense diplomatic traffic involving the European states, especially England and France, are examined in detail by following a chronological order in the course of events.