İdiopatik pulmoner fibrozis hastalarında ayırıcı tanıda sarkopeninin değerlendirilmesi
Assessment of sarcopenia in the differential diagnosis of idiopathic pulmonary fibrosis patients
  1. Tez No: 974399
  2. Yazar: NİHAL KARAGÖLLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ALPER KIZILOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İdiopatik Pulmoner Fibrozis, Sarkopeni, Erector spinae, Idiopathic Pulmonary Fibrosis, Sarcopenia, Erector spinae
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, olağan interstisyel pnömoni (OİP) paterni saptanan hastalarda, bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinin analiziyle sarkopeninin non-invaziv bir biyobelirteç olarak ayırıcı tanıdaki potansiyel değerini saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2022-Haziran 2024 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde klinik incelemeler için HRCT veya Toraks BT çekilen ve görüntülemelerinde OİP, muhtemel OİP veya NSİP paterni tespit edilen 45-90 yaş aralığında 150 hasta; ve aynı tarih aralığında herhangi bir nedenle Toraks BT çekilen ve normal olarak değerlendirilen benzer yaş grubundaki 50 hasta olmak üzere toplam 200 hasta dahil edilmiştir. T12 vertebra ve alt kesit L1 vertebra transvers proçesleri düzeyinden, unilateral olarak erector spina kas grubu hacmi ve L1 vertebra transvers proçesleri düzeyinde erector spina kas grubunun unilateral olarak ROI (region of interest) alanı manual olarak ölçüldü. Tüm veriler bilgisayar ortamında SPSS 26.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen bireylerde ortalama kas volümü 83,44 ± 27,2 cm³, L1 düzeyinde ortalama kas dansitesi ise 34,48 ± 14,8 HU olarak saptandı. Cinsiyetler arasında hem kas volümü hem de kas dansitesi açısından anlamlı farklılık gözlendi (p<0,001). Ayrıca, yaş grupları karşılaştırıldığında 65 yaş üzeri bireylerde L1 düzeyi kas dansite değerlerinin anlamlı derecede düşük olduğu belirlendi (p<0,001). Çalışma grupları arasında da kas volümü bakımından anlamlı fark tespit edildi (p<0,001). Sonuç: Sarkopeninin OİP paterni bulunan İPF hastalarında tanısal sürece dahil edilmesi, klinisyenlere pratik ve hızlı bir değerlendirme olanağı sunarak erken dönemde rehabilitasyon ve beslenme desteği gibi müdahalelerin planlanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to determine the potential value of sarcopenia as a non-invasive biomarker in differential diagnosis by analysing computed tomography (CT) images in patients with an ordinary interstitial pneumonia (OIP) pattern. Materials and Methods: Our study included a total of 200 patients: 150 patients aged 45-90 years who underwent HRCT or chest CT for clinical evaluation at Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine Hospital between January 2022 and June 2024 and were diagnosed with NIP, probable NIP, or NSIP patterns on imaging; and 50 patients of a similar age group who underwent chest CT for any reason during the same period and were evaluated as normal, for a total of 200 patients. The volume of the unilateral erector spinae muscle group was measured manually from the level of the T12 vertebra and the lower section of the L1 vertebra transverse processes, and the ROI (region of interest) area of the unilateral erector spinae muscle group was measured manually at the level of the L1 vertebra transverse processes. All data were analysed using the SPSS 26.0 software package. Results: The mean muscle volume in the individuals included in the study was 83.44 ± 27.2 cm³, while the mean muscle density at the L1 level was determined to be 34.48 ± 14.8 HU. Significant differences were observed between genders in terms of both muscle volume and muscle density (p<0.001). Furthermore, when age groups were compared, it was determined that muscle density values at the L1 level were significantly lower in individuals over 65 years of age (p<0.001). A significant difference in muscle volume was also detected between the study groups (p<0.001). Conclusion: Including sarcopenia in the diagnostic process of IPF patients with an OIP pattern may provide clinicians with a practical and rapid assessment, contributing to the planning of interventions such as early rehabilitation and nutritional support.