Crohn hastalarında mukozal inflamasyon, striktür ve fistül varlığının saptanmasında manyetik rezonans (MR) enterografi ve ileokolonoskopinin tanısal performanslarının karşılaştırılması
Comparison of the diagnostic performance of magnetic resonance (MR) enterography and ileocolonoscopy in detecting mucosal inflammation, stricture, and fistula in patents with Crohn's di̇sease
  1. Tez No: 974481
  2. Yazar: UYGAR ŞALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA BETÜL PAKÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Crohn hastalığı, manyetik rezonans enterografi, ileokolonoskopi, inflamasyon, darlık, fistül, tanısal doğruluk, Manyetik rezonans görüntüleme, Crohn's disease, magnetic resonance enterography, ileocolonoscopy, inflammation, stricture, fistula, diagnostic performance, Crohn disease, Magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Crohn hastalığı, gastrointestinal sistemin herhangi bir bölümünü tutabilen, kronik, tekrarlayıcı ve transmural inflamasyonla seyreden bir hastalıktır. Tanı ve takip sürecinde hem mukozal hem de transmural tutulumun doğru şekilde değerlendirilmesi, hastalık yönetimi açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada Crohn hastalarında mukozal inflamasyon, striktür (darlık) ve fistül varlığının saptanmasında manyetik rezonans enterografi (MRE) ve ileokolonoskopinin tanısal performanslarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca MRE'de saptanan inflamasyon ve darlık varlığıyla ilişkili demografik, klinik ve laboratuvar parametrelerin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Crohn hastalığı tanısı ile izlenen ve hem MRE hem de ileokolonoskopi uygulanmış 149 hasta değerlendirilmiştir. Demografik, klinik ve laboratuvar veriler kaydedilmiştir. MRE ve ileokolonoskopi bulguları tutulum yeri, inflamasyon, darlık ve fistül açısından karşılaştırılmış; kategorik değişkenler McNemar ve Stuart–Maxwell testleriyle analiz edilmiştir. Ayrıca MRE'nin tanısal performansı duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler (PPV, NPV) hesaplanarak değerlendirilmiştir.İstatiksel analizlerde p<0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 48,0 ± 14,3 yıl olup, %54,4'ü erkekti. MRE'de en sık tutulum yeri ileum (%59,1) olarak saptanmıştır. İnflamasyon oranı MRE'de %77,2, ileokolonoskopide %80,5 olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir viii (p = 0,512). Darlık oranı MRE'de %5,4, ileokolonoskopide %14,1 bulunmuş ve fark anlamlıdır (p = 0,001). MRE'nin inflamasyonu saptamadaki duyarlılığı %77,5, özgüllüğü %24,1; darlık saptamadaki duyarlılığı %24, özgüllüğü %98 olarak belirlenmiştir. Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde, MR'da darlık varlığı inflamasyonun bağımsız ters belirleyicisi olarak saptanmıştır (p = 0,002). Sonuçlar: Bu çalışma, Crohn hastalığında MRE'nin inflamasyonu saptamada kolonoskopiye yakın doğrulukta olduğunu, ancak darlık ve fistül tespitinde kolonoskopinin halen üstün konumda bulunduğunu göstermektedir. MRE'nin noninvaziv yapısı, iyonize radyasyon içermemesi ve transmural inflamasyon ile jejunal segmentleri gösterebilme avantajı, onu özellikle hastalığın izleminde değerli kılmaktadır. Bununla birlikte, mukozal inflamasyonun ayrıntılı değerlendirilmesi ve biyopsi alınabilmesi açısından kolonoskopi vazgeçilmezdir. Sonuç olarak Crohn hastalığının tanı, izlem ve komplikasyon yönetiminde her iki yöntemin tamamlayıcı biçimde kullanılması en uygun yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Crohn's disease (CD) is a chronic, relapsing, and transmural inflammatory disorder that can affect any part of the gastrointestinal tract from the mouth to the anus. Accurate assessment of disease activity, extent, and complications is essential for optimal management. Ileocolonoscopy is considered the gold standard for evaluating mucosal inflammation, while magnetic resonance enterography (MRE) provides a noninvasive, radiation-free method for assessing transmural and extraluminal disease involvement. This study aimed to compare the diagnostic performance of MRE and ileocolonoscopy in detecting mucosal inflammation, stricture, and fistula in patients with Crohn's disease, and to identify clinical, laboratory, and demographic factors associated with MRE-detected inflammation and stricture. Material-Methods: In this retrospective study, 149 patients diagnosed with Crohn's disease who underwent both MRE and ileocolonoscopy were evaluated. Demographic, clinical, and laboratory data were recorded. Findings from MRE and ileocolonoscopy were compared in terms of lesion location, inflammation, stricture, and fistula. Categorical variables were analyzed using the McNemar and Stuart–Maxwell tests. The diagnostic performance of MRE was assessed by calculating sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), and negative predictive value (NPV). Logistic regression analysis was performed to identify factors associated with inflammation and stricture.Statistical significance was set at p<0.05. Results: The mean age of the patients was 48.0 ± 14.3 years, and 54.4% were male. The most common site of involvement on MRE was the ileum (59.1%). Inflammation was detected in 77.2% of cases by MRE and 80.5% by ileocolonoscopy, with no statistically significant difference (p = 0.512). Strictures were observed in 5.4% by x MRE and 14.1% by ileocolonoscopy, showing a significant difference (p = 0.001). The sensitivity and specificity of MRE for detecting inflammation were 77.5% and 24.1%, respectively, while for stricture detection, they were 24% and 98%, respectively. In univariate logistic regression analysis, the presence of stricture on MRE was found to be an independent inverse predictor of inflammation (p = 0.002). Conclusion: This study demonstrates that Magnetic Resonance Enterography (MRE) has a diagnostic accuracy comparable to colonoscopy in detecting inflammation in Crohn's disease, whereas colonoscopy remains superior for identifying strictures and fistulas. The noninvasive nature of MRE, its lack of ionizing radiation, and its ability to visualize transmural inflammation and jejunal segments make it particularly valuable for disease monitoring. However, colonoscopy remains indispensable for the detailed evaluation of mucosal inflammation and for obtaining biopsies. In conclusion, the complementary use of both methods represents the most appropriate approach for the diagnosis, follow-up, and management of complications in Crohn's disease.