Bankacılık sektöründe çalışanların evden çalışıp çalışmama durumuna göre iş stresi, çalışan memnuniyeti ve psikolojik yıldırma esaslarına göre incelenmesi
Examination of employees in the banking sector according to work stress, employee satisfaction and psychological intimidation according to the situation of working from home
  1. Tez No: 974480
  2. Yazar: YAŞAR BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Psikoloji, Banking, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Esnek çalışma, Ev eksenli çalışma, Evde çalışma, Klinik psikoloji, Mobbing, Stres-psikolojik, Örgütsel psikoloji, İş doyumu, İş stresi, Banking, Flexible working, Home-based labour, Home work, Clinical psychology, Mobbing, Stress-psychological, Organizational psychology, Job satisfaction, Job stress
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
2019 yılında hayatımıza dahil olan, küresel bir hal alıp pandemi haline gelen ve bugün halen yoğun bir şekilde günlük hayatımızı etkilemeye ve şekillendirmeye devam eden Covid-19 virüsü nedeniyle dünyanın neredeyse bütün sektörlerinde çalışma koşulları, çalışma saatleri gibi birçok unsur değişime gitmek mecburiyetinde kalmıştır. Bu kaçınılmaz değişimin en çok etkilediği sektörlerden birisi de şüphesiz, bankacılık sektörü olmuştur. Bu araştırmada bankacılık sektöründe evden çalışan ve evden çalışmayan kişilerin iş stresi, çalışan memnuniyeti ve psikolojik yıldırma esaslarına göre incelenmesi ve virüs nedeniyle zorunlu ve hızlı bir değişikliğe gidilen bankacılık sektöründe, yapılan değişikliklerin çalışanlar üzerindeki etkisini görmek, evden çalışan ve şubede çalışan işgörenler arasındaki olası farkları standardize ölçekler yoluyla değerlendirmek amaçlanmaktadır. Verilerin toplanmasından önce katılımcılara araştırma ile ilgili bilgiler verilmiş olup uygulama formunda 'Kişisel Bilgi Formu', 'İş İçeriği Stres Ölçeği', 'Çalışan Memnuniyeti Ölçeği' ve 'Psikolojik Yıldırma Ölçeği' birlikte verilmiştir. Verilerin toplanmasından önce katılımcılara araştırma ile ilgili bilgiler verilmiş olup uygulama formunda 'Kişisel Bilgi Formu', 'İş İçeriği Stres Ölçeği', 'Çalışan Memnuniyeti Ölçeği' ve 'Psikolojik Yıldırma Ölçeği' birlikte verilmiştir. Araştırma kapsamında Bolu ilinde faaliyet gösteren 19 farklı banka şubesinin, çeşitli kademelerinde çalışan toplam 175 banka personelinden veri alınmıştır. Anket formu dört bölüm ve toplam 106 sorudan oluşmaktadır. Araştırmaya katılan katılımcıların %44,6'sının haftanın tamamında ya da bir kısmında evden çalıştığı görülmüştür. Araştırma sonucunda Covid-19 döneminde“İş Yükü”puanı,“Duygusal Şiddet”puanı,“İtibara Saldırı”puanı ve“Kültürel Ayrımcılık”puanı evden çalışanlara kıyasla evden çalışmayanlarda daha yüksek olduğu görülmüştür. Evden çalışan işgörenler; zaman, mekân esnekliğine ve iş özerkliğine sahiptir. Bu sayede psikolojik yıldırmadan ve aşırı iş yükünden kaçınma hususunda bu esneklikten faydalanmaktadırlar. Bu durum işgörenin işine yabancılaşmasını ve işinden uzaklaşmasını azaltmaktadır ancak evden çalışmayan işgörenlerin sahip olduğu iş arkadaşları ile olan ilişki, iletişim ve sosyal destek imkânlarından alıkoymaktadır. Çalışmadan elde edilen veriler ışığında aşağıda verilen öneriler getirilebilir: Evden çalışıp çalışmama durumunun araştırma değişkenleri açısından farklılıklar gösterebileceği varsayımı ile bundan sonra yapılacak çalışmalarda bu değişkenlerin farklı sosyodemografik özellikler ve ayırt edici nitelikler göz önünde bulundurularak tekrar yapılması çalışmanın güvenilirlik ve geçerlilik düzeyini yükseltecektir.Bu çalışmanın örneklemini evden çalışan veya şubede çalışmaya devam eden banka çalışanları oluşturmaktadır. Yapılacak yeni çalışmalarda bunlardan farklı iki grubun ele alınması var olan durumun daha geçerli olabilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Due to the Covid-19 virus, which has become a global pandemic and continues to affect and shape our daily lives in 2019, many elements such as working conditions and working hours have been forced to change in almost all sectors of the world. One of the sectors most affected by this inevitable change has undoubtedly been the banking sector. In this research, it is aimed to examine the people who work from home and those who do not work from home in the banking sector according to the principles of job stress, employee satisfaction and psychological intimidation, and to see the effects of the changes made in the banking sector, which has undergone a compulsory and rapid change due to the virus, and ıt is aimed to evaluate through scales.to standardize the possible differences between employees working from home and working in branches. Before the data were collected, information about the research has been given to the participants, and the 'Personal Information Form', 'Work Content Stress Scale', 'Employee Satisfaction Scale' and 'Psychological İntimidation Scale' have been given together in the application form. As part of the research, data has been obtained from a total of 175 bank personnel working at various levels of 19 different bank branches operating in the province of Bolu. The questionnaire form consists of four parts and a total of 106 questions. 44.6% of the participants worked from home all or part of the week. As a result of the research,“Workload”score,“Emotional Violence”score,“Reputation Attack”score in the Covid-19 period and“Cultural Discrimination”score has been found to be higher in those who do not work from home compared to those who work from home. Employees working from home; have time, flexibility of location and job autonomy. This reduces the alienation of the employee from his or her work and distance from his or her work, but prevents him or her from the opportunities of relationship, communication and social support with colleagues that employees who do not work from home have. In the light of the data is obtained from the study, the following suggestions can be made: Assuming that whether or not to work from home may differ in terms of research variables, repeating these variables in future studies by considering different sociodemographic characteristics and distinctive features will increase the level of reliability and validity of the study.The sample of this study consists of bank employees who work from home or continue to work in branches. Presenting two different groups in new studies may contribute to making the existing situation more valid.