Temporomandibular eklem rahatsızlıkları tedavisinde uygulanan farklı artrosentez yöntemlerinin klinik olarak değerlendirilmesi
Clinical evaluation of different arthrocenthesis techniques used in the treatment of temporomandibular joint disorders: A retrospective study
- Tez No: 974491
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ÜNGÖR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Temporamandibular Eklem Bozuklukları, Temporamandibular Eklem Artrosentezi, TME Artrosentez modifikasyonları, Temporomandibular Joint Disorders, Temporomandibular Joint Arthrocentesis, TME Arthrocentesis Modifications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Temporomandibular bozuklukları (TMB); toplumda sık görülen, ağrı, hareket kısıtlılığı ve eklem sesleri gibi semptomlarla seyreden, bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıklardır. Tedavide temel hedef; etyolojik faktörleri ortadan kaldırarak eklemin fizyolojik fonksiyonlarını geri kazandırmaktır. Konservatif yöntemlerden fayda görülmeyen vakalarda minimal invaziv bir yaklaşım olan artrosentez ön plana çıkar. Artrosentez hem inflamatuar mediatörleri uzaklaştırarak ağrıyı azaltmayı hem de eklem hareketliliğini artırmayı amaçlar. Bu çalışmada, Wilkes evre 2-3 TME bozukluğu olan hastalarda, farklı artrosentez tekniklerinin intraoperatif parametreleri ve klinik başarıları karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yürütülmüştür. İki farklı artrosentez tekniğiyle tedavi edilen 50 hastanın (Grup 1: n=25, Grup 2: n=25) kayıtlı dosyaları geriye dönük olarak incelenmiştir. Birinci gruba Mun ve ark. tarafından çalışılan, eğimleri birbirine bakacak ,“Y”harfi şeklini oluşturacak şekilde bükülmüş, eş zamanlı ve eş merkezli yerleştirilen 22 Gauge'luk iki iğneden oluşan yöntem ile, ikinci gruba Rahal ve ark. tarafından kullanılan fabrikasyon Y-şekilli kanül ile artrosentez uygulanmıştır. Her hastaya işlem lokal anestezi altında uygulanmış olup, üst eklem boşluğun ortalama 100 ml Ringer Laktat solüsyonu ile lavajı gerçekleştirilmiş ve işlemin takibine 1 ml hyaluronik asit enjeksiyonu gerçekleştirilmiştir. Hastalardan elde edilen kayıtlardan çene hareketleri (maks. ağız açıklığı, yardımlı maks. ağız açıklığı ve protrüziv hareketler), çiğneme etkinliği, ağrı düzeyi (fonksiyon dışında ve fonksiyon sırasında VAS testleri ile), eklem sesleri, deviasyon/defleksiyon durumu, otolojik semptomlar ve baş ağrısı verileri; preoperatif ve postoperatif 1. ay ile 6. ay değerleri üzerinden gruplar arası istatistiksel olarak karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca gruplar arasında artrosentez işlemi sırasında kaydedilen intraoperatif parametreler de (iğne giriş sayısı, işlem süresi, komplikasyon durumu ve tedavi tolerasyonu) karşılaştırılmıştır. Bulgular: İğne giriş sayısı açısından Grup 2'de işlemler daha az girişle tamamlanabilmiş ve istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. İşlem süresi, komplikasyon oranları ve tedavi tolerasyonu açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Fonksiyonel ölçümlerde her iki grupta da postoperatif iyileşme izlenmiş, ancak yalnızca protrüzyon hareketinde Grup 1 lehine ve çiğneme etkinliği skorlarında Grup 2 lehine anlamlı fark tespit edilmiştir. Diğer semptomatik değerlendirmelerde (eklem sesi, deviasyon/defleksiyon, otolojik semptomlar ve baş ağrısı) her iki grupta postoperatif dönemde belirgin düzelme görülmüş, ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır . Sonuç: Bu çalışmada artrosentez uygulamalarında kullanılan farklı yöntemler, intraoperatif parametreler, fonksiyonel ölçümler, ağrı düzeyleri ve diğer semptomatik iyileşme açısından karşılaştırılmıştır. Her iki yöntemin de eklem fonksiyonlarını ve semptomları iyileştirmede etkili olduğu görülmüş, ancak bazı parametrelerde gruplar lehine farklılıklar saptanmıştır. Bulgular, artrosentezin temporomandibular eklem bozukluklarının tedavisinde güvenilir ve etkin bir yöntem olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Temporomandibular disorders (TMD) are common conditions in society, characterised by symptoms such as pain, limited movement and joint noises, which negatively affect an individual's quality of life. The primary goal of treatment is to restore the physiological functions of the joint by eliminating the aetiological factors. In cases where conservative methods prove ineffective, arthrocentesis, a minimally invasive approach, comes to the fore. Arthrocentesis aims to reduce pain by removing inflammatory mediators and to increase joint mobility. In this study, the intraoperative parameters and clinical outcomes of different arthrocentesis techniques were compared and evaluated in patients with Wilkes stage 2-3 TME disorders. Materials and Methods: This study was conducted at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Karadeniz Technical University. The medical records of 50 patients treated with two different arthrocentesis techniques (Group 1: n=25, Group 2: n=25) were retrospectively reviewed. In the first group, arthrocentesis was performed using a method developed by Mun et al., in which two 22-gauge needles bent to form a 'Y' shape with opposing angles were placed simultaneously and concentrically. In the second group, arthrocentesis was performed using a pre-prepared Y-shaped cannula, as described by Rahal et al. The procedure was performed under local anaesthesia in each patient, and the upper joint cavity was washed with an average of 100 ml of Ringer's Lactate solution. Following arthrocentesis, 1 ml of hyaluronic acid was injected into the patients. The jaw movements obtained from the patients (maximum mouth opening, assisted maximum mouth opening, and protrusion movements), chewing efficiency, pain level (VAS tests during and outside of function), joint sounds, deviation/displacement status, otological symptoms, and headache records were evaluated. Statistical comparisons were made between groups based on preoperative and postoperative values at 1 month and 6 months. Additionally, intraoperative parameters recorded during arthrocentesis (number of needle insertions, procedure duration, complication status, and treatment tolerance) were compared between groups. Findings: In terms of the number of needle insertions, procedures in Group 2 were completed with fewer insertions, and a statistically significant difference was observed . No significant differences were found between the groups in terms of procedure duration, complication rates, and treatment tolerance. Functional measurements showed postoperative improvement in both groups, but a significant difference was found only in protrusion movement in favour of Group 1 and in chewing efficiency scores in favour of Group 2. In symptomatic assessments (joint noise, deviation/deflexion, otological symptoms, and headache), significant improvement was observed in both groups during the postoperative period, but no statistically significant difference was found between the groups . Conclusion: This study compared different methods used in arthrocentesis procedures in terms of intraoperative parameters, functional measurements, pain levels, and symptomatic improvement. Both methods were found to be effective in improving joint function and symptoms, although differences were observed in favour of certain groups in some parameters. The findings support arthrocentesis as a reliable and effective method for treating temporomandibular joint disorders.