Aile odaklı erken girişim programı ile nörogelişimsel risk taşıyan prematüre bebeklerin desteklenmesi: İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Kliniği örneği
Supporting premature infants with neurodevelopmental risks with family-centered early intervention program: The case of Istanbul Faculty of Medicine Pediatric Neurology Clinic
  1. Tez No: 974490
  2. Yazar: BURÇAK ARSLANBAYRAK KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE RESA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Riskli bebek, prematüre bebek, aile odaklı terapi, fizyoterapi, Aile merkezli bakım, Fizik tedavi, Prematüre bebekler, Risky infant, premature infant, family-centered therapy, physiotherapy, Family centered care, Physical therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pediatrik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Nörolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez kapsamında, İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Kliniği'ne başvuran prematüre bebekler için geliştirilen erken müdahale programının hem klinik uygulanabilirliği hem kısa vadeli etkileri değerlendirilmektedir. Ayrıca, müdahale sürecine ebeveynleri dâhil ederek yapılandırılan psikoeğitim ve psikososyal destek uygulamaları aracılığıyla, ailelerin bu süreçte bilgi, farkındalık ve baş etme becerilerinin artırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya düzeltilmiş yaşları 0-6 ay arasında olan 26 bebek dahil edildi. Bebekler randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Tedavi grubundaki bebeklere, Aile odaklı Nörogelişimsel Yaklaşım ilkeleri doğrultusunda yapılandırılmış bir müdahale protokolü uygulandı. Kontrol grubundaki bebeklere standart bakım uygulandı. Her iki gruptaki bebekler çalışmanın başında ve 6 hafta sonunda, Bayley Bebek ve Küçük Çocuklar için Gelişim Ölçeği III (Bayley III), Aile Gereksinimlerini Belirleme Aracı (AGBA), Bakım Süreçlerinin Değerlendirilmesi (MPOC-20) ve Bebek Kısa Uyku Anketi ile değerlendirildi. Tedavi sonrası, BAYLEY III motor bileşik puan, AGBA başkalarına açıklama, bilgi alma, toplumsal hizmet ve kendine vakit ayırma parametreleri, MPOC-20 genel bilgi sağlama, koordineli ve kapsamlı bakım ve saygılı ve destekleyici bakım parametreleri ve Bebek Kısa Uyku Anketi skorları bakımından Aile Odaklı Nörogelişimsel Tedavi Grubu lehine anlamlı fark gözlendi (p<0,05). Bu çalışmanın, ebeveynlerin çocuklarının durumu hakkında daha bilinçli, kendine güvenen ve aktif rol üstlenen bireyler haline gelmelerini sağladığı ve hem çocuğun gelişimi hem de ailenin bütünsel refahı üzerinde olumlu etkiler yarattığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the feasibility and short-term effectiveness of an early intervention program developed for premature infants admitted to the Child Neurology Clinic of Istanbul Faculty of Medicine. An additional key objective was to design and implement psychoeducational and psychosocial support mechanisms for parents, with the goal of enhancing parental awareness and empowerment throughout this challenging process. The study included 26 infants with a corrected age between 0-6 months. The infants were randomly divided into 2 groups. Infants in the treatment group received a protocol based on the principles of the Family Centered Neurodevelopmental Treatment Group. Infants in the control group received standard care. The infants in both groups were evaluated at the beginning and at the end of 6 weeks with the Bayley Scales of Infant and Toddler Developmental III (Bayley III), Family Needs Assessment Tool (FNA), Measure of Processes of Care (MPOC-20) and Brief Infant Sleep Questionnaire. After the treatment, a significant difference was observed in favour of the Family-Focused Neurodevelopmental Treatment Group in terms of BAYLEY III motor composite score, FNA parameters of explaining to others, receiving information, community service and making time for oneself, MPOC-20 parameters of providing general information, coordinated and comprehensive care and respectful and supportive care, and Brief Infant Sleep Questionnaire scores (p<0.05). It was concluded that this study enabled parents to become more aware, self-confident and active individuals about their children's condition and had positive effects on both the child's development and the holistic well-being of the family.