Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan hastalarda duygusal zeka ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between emotional intelligence and trait anger and anger expression in patients with alcohol and substance disorder
  1. Tez No: 974494
  2. Yazar: BUSE DURGUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KIZILKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Madde bağımlılığı, Zekâ, Duygusal Zekâ, Öfke, Addiction, Substance addiction, intelligence, emotional intelligence, anger
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu Olan Hastaların Duygusal Zekâ ile Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı arasındaki ilişkinin incelenmesi için yapılmış bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemi 2020-2021 yılları arasında NPİstanbul Beyin Hastanesi'nde yatan Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu tanısı almış 50 hastadan oluşmaktadır. Araştırmanın ölçek bataryası, Sosyodemografik Form, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı, Bar-On EQ-i Duygusal Zekâ Ölçeğinden oluşmaktadır. Araştırma bulgularına göre, evli olan katılımcılar bekar olan katılımcılara göre Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği Öfke İç boyutundan düşük ve Öfke Kontrol boyutlundan ise yüksek puanlar almışlardır. Aynı zamanda bekar olan katılımcılar, evli olan katılımcılara göre Bar-On Duygusal Zeka Ölçeğinden daha yüksek puanlara sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışan katılımcıların, çalışmayan katılımcılara göre Bar-On Duygusal Zeka Ölçeğinden aldıkları puanların daha yüksek olduğu bulunmuştur. Madde kullanım sıklığına göre ise öfke dışa vurumunun her gün madde kullananlarda haftanın birkaç günü madde kullananlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yaşla birlikte öfkeyi bastırma azalmakta ve öfke kontrolü ise artmaktadır. Yaş ve Bar-On Duygusal Zeka Ölçeği arasında pozitif orta düzey bir ilişki saptanmıştır. Madde kullanım yaşı düştükçe Öfke içe vurumu ve öfke dışa vurma artmakta, öfke kontrolü ise azalmaktadır. Hastaların alkole başlama yaşı ile Bar-On Duygusal Zeka Ölçeği arasında pozitif orta düzey korelasyonel bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu olan hastaların Duygusal Zekâlarının Öfke Kontrol alt boyutuyla pozitif orta düzey ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between Emotional Intelligence and Trait Anger and Anger Expression Styles of Patients with Alcohol and Substance Use Disorder. The sample of the study consists of 50 patients diagnosed with Alcohol and Substance Abuse, hospitalized in NPIstanbul Brain Hospital between 2020-2021. The scale battery of the research consists of Sociodemographic Form, Trait Anger and Anger Expression Style, Bar-On EQ-i Emotional Intelligence Scale. According to the research findings, the married participants got lower scores from the Anger-Inside and higher scores from the Anger Control dimension compared to the single participants. At the same time, single participants were found to have higher scores on the Bar-On Emotional Intelligence Scale than married participants. It was found that the working participants had higher scores on the Bar-On Emotional Intelligence Scale than the non-working participants. According to the frequency of substance use, it was determined that the expression of anger was higher in those who use substances every day compared to those who use substances a few days a week. Anger suppression decreases and anger control increases with age. A moderate positive correlation was found between age and Bar-On Emotional Intelligence Scale. As the age of substance use decreases, anger-in and anger-out increase, and anger control decreases. It was determined that there was a positive moderate correlational relationship between the age of onset of alcohol use and the Bar-On Emotional Intelligence Scale. It was determined that the Emotional Intelligence of patients with Alcohol and Substance Use Disorder had a moderate positive relationship with the Anger Control sub-dimension