Şiddete maruz kalan kadınlarda depresyon ve erken dönem uyumsuz şemalar ilişkisisinin incelenmesi
Depression and early mismatched schemes in women exposed to violence
  1. Tez No: 974495
  2. Yazar: RUKİYE NUR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Şema, Depresyon, Violence, Violence Against Women, Schematics, Depression
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı aile içi kadına yönelik şiddet ile erken dönem uyumsuz şemalar ve depresyon düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışmanın örneklemi İstanbul ilinde ikamet eden 205 evli kadından oluşmaktadır. Katılımcılara online platform üzerinden kartopu örneklemi ile ulaşılmıştır. Katılımcılardan onam formu alındıktan sonra doldurmaları gereken toplamda 4 form verilmiştir. Bunlar: Sosyo-Demografik form, Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği, Young Şema Ölçeği kısa form-3 ve Beck Depresyon Envanteridir. Veriler toplandıktan sonra analizleri SPSS programında yapılmıştır. Spearman Korelasyon Analizi, Kruskal Wallis Analizi ve Mann-Whitney U Analizi ile veriler hesaplanmıştır ve yorumlanmıştır. Bulgular: Katılımcıların çocukluk çağında maruz kaldıkları şiddetin oranları şu şekilde bulunmuştur: %7,8'i fiziksel şiddete, %13,7'si duygusal şiddete, %3,4'ü sözel şiddete, %0,5'i cinsel şiddete ve %14,6'sı hem fiziksel hem duygusal hem de sözel şiddete ve %60'ı hiçbirine maruz kalmadığını belirtmiştir. Katılımcının eşinin ailesinden herhangi bir şiddet türüne maruz kalıp kalmadığına bakıldığında ise %1'inin fiziksel şiddete, %11,7'inin duygusal şiddete, %4,4'ünün sözel şiddete, %7,8'inin, hem fiziksel hem duygusal hem de sözel şiddete maruz kaldığı ve %75,1'inin hiçbirine maruz kalmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Aile içi şiddet ölçeğinden alınan puanların ortalama değerleri; genel toplamda 66,84 bulunmuştur, alt ölçeklere bakıldığında ise fiziksel şiddet 10,44, duygusal şiddet 14,30, sözel şiddet 14,08, ekonomik şiddet 13,45, cinsel şiddet 14,55 olarak saptanmıştır. Aile içi şiddet ölçeğinden alınan puanlarla şema alt boyutlardan alınan puanlar arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Şiddete maruz kalma oranı arttıkça şemalardan alınan puanlarda artmaktadır. Aile içi şiddet ölçeğinden alınan puanlarla Beck depresyon ölçeğinden elde edilen puanlar arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur, şiddet arttıkça depresif belirtilerde artmaktadır. Beck depresyon ölçeğinden elde edilen puanlarla ile şema alt boyutları arasında da pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Depresif belirtilerin artması şemalardan alınan puanları da arttırmaktadır. Sonuç: Aile içinde kadının şiddete maruz kalması şemalarını tetiklemekte ve depresif belirtilerin ortaya çıkmasında rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to examine the relationship between domestic violence against women and early incompatible schemes and depression level. Methods: The sample of the study consists at 205 married women residing in İstanbul. Participants were reached via the online platform with snowball sampling. After receiving the consent form from the participants, a total of 4 forms were given the fill out. These inclued: socio-demographic form, domestic vialence Against Women Scale, Young Scheme Scale short form-3 and Beck Depression Invertary. After the data was collected, their analysis was carried out in SPSS program. Data were calculated and interpreted with Spearman Correlation analysis, Kruskal Wallis analysis and Mann-Whitney U analysis. Findings: The rates of childhood violence of the experienced emotional physical violence, 13 % experienced emotional violence, 3,4 % experienced verbal violence, 0,5 % experienced sexual violence and 14,6 % experienced both physical, emotional and verbal violence and 66 % stated that they were not expased to any form of them. When we looked at whether participant's partner was subjected to any form of violence from his family, 1 % were subjected to physical violence, 11,7 % to emotional violence, 4,4 % to verbal violence and 7,8 % to both physical emotional and verbal violence and 75,1 % stated that they were not expased to any of them. Average valves of scores from the domestic violence scale; the overal total was 66,84. Looking at the lower scales, physical violence was 10,44 emotional violence was 14,30 verbal violence was 14,08 economic violence was 13,45 sexual violence was 14,55. A positively significant corrasity was found between scares from the domestic violence scale and scores from the scheme subdivisions. As the rate of exposure to violence increases, scores from schemes increase. There was a positive corrum between scores from the Beck Depression scale, which increased. A positively significant corrination was also found between scares from the Beck Depression scale and schema sub-dimensions. Increased depressive symtoms also increase the scares taken from the schemes. Conclusion: Violence of women in the family triggers schemes and plays a role in the appearance of depressive symptoms.