Y kuşağı ebeveynlerin çocukluk travmalarının kendi çocuklarını yetiştirme stilleri üzerine ilişkisi
The relationship of Y-generation parents' childhood trauma on their children's raising styles
- Tez No: 974493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİB ERENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ana-baba tutumu, Çocukluk çağı travmaları, Parents attitude, Childhood traumas
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Y kuşağının çocukluk çağlarında yaşadığı ihmal ve istismarın ebeveyn tutumları üzerinde ilişkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmaya 25 ile 40 yaş arasında çocuk sahibi olan bireyler katılmıştır. 60 kadın 46 erkek olmak üzere toplamda 106 kişi katılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekler 'Google Form' üzerinden ulaştırılmış olup katılımcılara demografik bilgilerin öğrenilmesi için“Sosyodemografik Bilgi Formu”, Çocukluk çağındaki travmatik yaşantıları sorgulamak için "Çocukluk Çağı Travma Ölçeği' Ebeveyn tutumları sorgulamak için 'Ebeveyn Tutum Ölçegi' uygulanmıştır. Verilerin analizinde iki grup karşılaştırmalarında değişkenin normal dağıldığı durumlarda Independent Samples T-Test, normal dağılımın görülmediği durumlarda Mann Whitney U testi uygulanmıştır. İkiden fazla grubun karşılaştırmalarında ise normal dağıldığı durumlarda One Way ANOVA, normal dağılmadığı durumlarda Kurskal-Wallis H testi uygulanmıştır. Otoriter tutuma sahip ebeveynlerde; duygusal istismar ve duygusal ihmal düzeyi arasında pozitif yönlü bir korelasyon bulunmuştur. Duygusal ihmal düzeyi ile demokratik tutum arasında negatif yönlü bir korelasyon saptanılmıştır. İzin verici tutuma sahip ebeveynlerde; duygusal istismar düzeyi ile pozitif yönlü bir korelasyon bulunmuştur. Aşırı koruyucu tutuma sahip ebeveynlerle çocukluk çağı ihmal ve istismar düzeyi arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. Ebeveynler kendi yaşadıkları çocukluk travmaları ebeveyn tutumları üzerinde etkili olmaktadır. Çocukluk çağında yaşanılan ihmal ve istismar kişiyi sadece çocuk çağında değil; ileriki yaşlarda yaşantısını, ilişkilerdeki tutumlarını etkilemektedir. Kişinin hayata bakış açısını oluşturmasında büyük etkiye sahip olmaktadır. Bu yüzden kişinin yaşadığı travmalar çözülmediği taktirde ileriki dönemlerde ebeveyn tutumlarının çocuk üzerinde yadsınamaz sonuçlarının olacağı ile ilgili bilgilendirmeli çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether the neglect and abuse experienced by the Y generation during their childhood is related to parental attitudes. Individuals with children between the ages of 25 and 40 participated in the study. A total of 106 people participated, 60 women and 46 men. The scales used in the research were delivered via the 'Google Form' and the“Sociodemographic Information Form”was applied to the participants to learn the demographic information, the“Childhood Trauma Scale”to question the traumatic experiences in childhood, and the“Parent Attitude Scale”to question the parental attitudes. In the analysis of the data, the Mann Whitney U test showed that the samples were not normally examined, regardless of whether the two groups were tested in the tests. In more than two tests, One Way ANOVA is not normally distributed, Kurskal-Wallis H test is not normally distributed. In parents with an authoritarian attitude; A positive relationship was found between emotional abuse and the level of emotional neglect. A negative correlation was found between the level of emotional neglect and democratic attitude. Parents with a permissive attitude; A positive correlation was found with the level of emotional abuse. There is no relationship between parents with an overprotective attitude and childhood neglect and abuse levels Parents' own childhood traumas have an impact on parental attitudes. Childhood neglect and abuse is not only in childhood; influences his life and attitudes in relationships in later years. It has a great influence on one's outlook on life. For this reason, if the traumas experienced by the person cannot be eliminated, informative studies should be conducted about the undeniable consequences of parental attitudes on the child in the future.