Psödonöbeti olan konversiyon bozukluğu tanılı kadınların nöropsikolojik ve nörofizyolojik profili
Neuropsychologıcal and neurophysıologıcal profıle of women who have pseudoseızure ıs dıagnosed wıth conversıon dısorder
- Tez No: 297355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL ELBOZAN CUMURCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Konversiyon bozukluğu, nöropsikolojik test, psödonöbet, duyusal kapılama (p50), Conversion disorder, neuropsychological test, pseudoseizure, sensory gating (p50)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada, psödonöbeti olan konversiyon bozukluğu tanılı hastalar ve sağlıklı kontrol gruplarının nöropsikolojik testleri ve nörofizyolojik bir test olan p50 değerlendirmelerini karşılaştırmak ve psödonöbetli konversiyon bozukluğunda nörolojik yatkınlığı araştırmak amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmada, SCID-I/CV'e göre katılmalar ya da konvülsiyonlar gösteren konversiyon bozukluğu tanısı olan 22 kadın ve 22 sağlıklı kadın değerlendirmeye alındı. Son 2 haftadır psikotrop bir ilaç alan, nörolojik hastalık ve beyin cerrahi operasyon öyküsü olan, zekâ geriliği olan, ek tıbbi problemi olan, sigara-alkol ve madde kullanımı olanlar ve DSM-IV-TR'e göre yapılmış görüşmede ek bir psikiyatrik bozukluk ve/veya kişilik bozukluğu olanlar çalışmadan dışlandı. Çalışmaya katılanlara nöropsikolojik testlerden Wechsler bellek ölçeği-geliştirilmiş formu (WMS-R), İşaretleme testi, Stroop testleri uygulandıktan sonra, nöroloji laboratuarında nörofizyolojik testlerden p50 yapıldı.Bulgular: Hasta grubun WMS-R, Stroop ve işaretleme testinden oluşan nöropsikolojik test performansları kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. Hasta grubun p50 duyusal kapılama oranları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha azdı. Hasta ve kontrol grubunun nöropsikolojik test puanları ile kapılama oranları arasında ise anlamlı ilişki saptanmadı.Sonuç: Bu çalışma, psödonöbeti olan konversiyon bozukluğu tanılı hastalarda duyusal kapılamanın bakıldığı ilk çalışma olup en dikkat çekici bulgusu psödonöbetli hastalarda p50 duyusal kapılamanın kontrol grubuna göre azalmış olmasıdır.Çalışmamızda, psödonöbeti olan konversiyon bozukluğu tanılı hastalarda Stroop sürelerinin uzaması odaklanmış dikkat, işaretleme testi tarama süresinin uzaması sürdürülen dikkatlerinin azaldığını göstermektedir. Bu hastalarda dikkatin azalmış olması, konversiyon bozukluğunda dikkatin azaldığı şeklindeki daha önceki bilgilerle uyumludur.Sonuçlarımız, bu hastaların, duyusal kapılamalarındaki azalma nedeniyle uyaranları fazlaca algılamalarını kompanse edemeyen bir dikkat azalması sonucu bu hastalığa nörolojik bir yatkınlıkları olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to compare assessments of neuropsychological tests and p50 neurophysiological test of conversion disorder diagnosed patients with pseudoseizure and healthy control groups and to investigate neurological tendency in conversion disorder with pseudoseizure.Method: In the study, 22 women with the diagnosis of conversion disorder which show convulsions according to SCID-I/CV and 22 healthy women are taken to assessment. Patients who take psychotrop drugs, have a history with neurological disease and surgical operations, mental retardation, additional medical problem, addiction to smoke-alcohol and drugs and also during the interview according to DSM-IV-TR, patients who have additional psychological disorder and/or personality disorder are excluded from the study. The attendants are worked up by WMS-R, marking test, stroop tests from neuropsychological tests and then p50 from neurophysiological tests.Findings: The patient group?s neuropsychological test performances which consists of WMS-R, stroop and marking tests were found significantly low comparing to control group. p50 sensory gating ratios of the patient group were statistically significantly lower comparing to the control group. There were no significant correlations detected between, neuropsychological test scores and gating rates of patient group and control group.Result: This study is the first study that sensory gating is worked up in conversion disorder diagnosed patients with pseudoseizure. Its most remarkable symptom is p50 sensory gating reduction in patients with pseudoseizure comparing to control group.In our study, the increase of stroop durations in conversion disorder diagnosed patients with pseudoseizure and the increase of focussed attention, marking test scanning duration indicates the reduced sustained attention. Decreased attention in these patients, is compatible with the earlier information which is in conversion disorder attention decreases.Our results suggests that these patients have neurological tendency to this disease due to an attention decrease which can not compensate percepting stimulis excessively because of decreased sensory gating.