Mehmet Kurtoğlu'nun şiirleri üzerine bir inceleme
A study on the poems of Mehmet Kurdoğlu
- Tez No: 974513
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SAKALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kurtoğlu, Mehmet, Şiir, Türk Şiiri, Varoluş, Aşk, Kurtoğlu, Mehmet, Poetry, Turkish Poetry, Existence, Love
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Şair, yazar ve bürokrat Mehmet Kurtoğlu, 21 Aralık 1967 Şanlıurfa doğumludur. Birçok türde eser veren sanatçının roman, deneme, gezi, tiyatro, biyografi gibi otuz yedi adet nesir kitabı ve yayınlanmış dokuz adet de şiir kitabı bulunmaktadır. Kurtoğlu şiirlerinde hece ölçüsünün yanında serbest ölçüyü de kullanır. Şiirlerinin biçim özelliklerine bakıldığında beyit, dörtlük, bent nazım birimlerini tercih etmesinin yanında az da olsa kırık mısralara yer verdiği görülmektedir. Şairin temaları incelendiğinde çoğunlukla; varoluş sancısı, aşk, ölüm, kadın, zaman, şehir, zulme başkaldırı, anne-baba, iman ve çocukluk gibi bireysel ve evrensel temalara yer verdiği görülmektedir. Şair, eserlerinde gerçekçi bir dil kullanmanın yanında özellikle aşk ve varoluş sancısı temalı şiirlerinde coşkun, imge yoğun bir söyleyişi tercih eder. Çalışmamızın amacı Mehmet Kurtoğlu'nun şiirlerinin incelenmesi yoluyla, şair kişiliğinin tanıtılmaya çalışılması ve Türk Edebiyatındaki yerinin tespit edilmesi varsa herhangi bir ekole dâhil olup olmadığının belirlenmesidir. Şiirleri, nesir kitapları ve yaşamı bir bütün olarak ele alınıp sanatçı kişiliği belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmamız“Giriş”,“Mehmet Kurtoğlu'nun yaşamı ve eserleri, Mehmet Kurtoğlu'nun şiirlerinin incelenmesi”ve“Sonuç”bölümlerinden oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde çalışmanın evrenini belirlemek kastiyle şiirle ilgili değerlendirmelere yer verilmiştir. İkinci kısımda sanatçının yaşamını, eserlerini ve edebiyata bakışını ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaya çalıştık. Üçüncü kısımda Kurtoğlu'nun şiirleri, kitapları hakkında tanıtım, yapı, tema, ahenk, dil ve anlatım, değerlendirme gibi bölümlere yer verilmiştir. Sonuç kısmında şairin edebiyatımızdaki yeri ve sanatçı kişiliği ile alakalı tespitlerde bulunulmuştur. Bu alanda şairle ilgili boşluk doldurulmaya çalışılmış olup sonraki araştırmacılara faydalanacakları bir çalışma ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mehmet Kurtoğlu, not only a poet, and an author but also a bureaucrat, was born on 21st December, 1967 in Şanlıurfa, Türkiye. The artist producing artworks in many styles, has 41 books in such forms as fiction, essay, travel, theatre and biography. And also published 9 poem books. In his poems, the author uses both syllabic meter and free verse. When structural elements of his poems are considered, he is seen to use couplets, quatrains and bents besides incomplete verses as verse units. When themes are examined, he is mostly observed to use such themes as existential anguish, love, death, woman, time, city, revolt against oppression, parents, faith, childhood, individual and universal motifs. As well as using a realistic language in his works, the poet prefers a poetic voice full of passion and image in his poems with the themes of love and existential anguish. Through the examination of poems of Mehmet Kurtoğlu, the target of our study is to try to introduce his poetical character, to locate his position in Turkish Literature, and to determine whether he is attached to an école or not. By means of taking into account his poems, writings and life story as a whole, his artistic personality has been tried to be determined. Our study is composed of the sections as follows:“Introduction,”“His Life and Works,”“Examination of His Poems,”and“Conclusion.”So as to describe the universe of the study, in“Introduction”section, assessments related to poetry have been included. In the second section, we have tried to reveal his life, works and his literary style in detail. In third section, descriptions over his works and his books and parts like structure, themes, harmony, language and expression and related assessments have been included. In the conclusion section, findings on the position of the author in our literature, and his artistic personality have been declared. In this field, an attempt to fill the gap related to the poet has been made and a study to be of use for the researchers has been intended to be produced.