Deneysel sirkadyen ritim bozukluğunun kardiyovasküler sistem üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of experimental circadian rhythm disorder on the cardiovascular system
- Tez No: 974546
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAYGIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Sirkadiyen Ritim, Kardiyovasküler, Melatonin, Nobiletin, Circadian Rhythm, Cardiovascular, Melatonin, Nobiletin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Sirkadiyen ritmin bozulması, yalnızca uyku düzenini değil, aynı zamanda kardiyovasküler sistemin temel fizyolojik işlevlerini derinlemesine etkileyen kritik bir risk faktörüdür. Kardiyovasküler hastalıklar, dünya genelinde erken ölümlerin başlıca nedenleri arasında yer almakta olup, bu hastalıkların patogenezinde sirkadiyen ritmin rolü giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Sirkadiyen biyolojiyi hedef alan farmakolojik yaklaşımlar, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde yenilikçi terapötik stratejiler geliştirilmesine olanak sunmaktadır. Bu çalışmada, sirkadiyen ritim bozulmasının kardiyovasküler sistem üzerindeki çok yönlü etkilerini değerlendirmeyi ve melatonin ile nobiletinin bu etkiler üzerindeki terapötik potansiyellerini karşılaştırmalı olarak ortaya koymayı amaçladık. Çalışmada, ağırlıkları 320–370 g toplam 40 adet erkek Sprague Dawley sıçan rastgele olarak beş gruba ayrıldı: Kontrol (K, n=8), Sirkadiyen Ritim Bozukluğu (SRD, n=8), Melatonin (MLT, n=8), Nobiletin 15 mg/kg (NOB15, n=8) ve Nobiletin 30 mg/kg (NOB30, n=8). Tüm gruplar, 10 günlük adaptasyon süresince 12 saat aydınlık / 12 saat karanlık (12:12 LD) döngüsüne maruz bırakıldı, ardından kontrol grubu hariç diğer gruplara 21 gün boyunca sirkadiyen ritim bozukluğu protokolü uygulandı. Deney süresince melatonin (10 mg/kg/gün) ve nobiletin (15 mg/kg/gün ve 30 mg/kg/gün) ilgili gruplara intraperitoneal yolla uygulandı. Deney sonunda sağ juguler ven kateterizasyonu ile hemodinamik ölçümler yapıldı, ardından kalp ve aort dokuları çıkarılarak biyokimyasal, morfometrik, histopatolojik ve immünohistokimyasal analizler gerçekleştirildi. Hemodinamik ölçüm parametrelerinden, maksimum dP/dT değeri NOB15 grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde azaldı (p<0,05). Minimum dP/dT değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p<0,05); kontrol grubu en düşük ortalamaya sahipti. Aort endotel MDA düzeyleri kontrol grubunda diğer gruplara göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0,05). Histopatolojik analizlerde SRD grubunda miyokardiyal ödem, vakuolizasyon, hücre içi ayrışmalar ve konjesyon gibi belirgin dejeneratif değişiklikler gözlendi, melatonin ve nobiletin uygulamaları bu yapısal bozulmaları anlamlı ölçüde azalttı (p<0,001). İmmünohistokimyasal değerlendirmelerde, SRD grubunda kalp ve aort endotel dokularında PER2 ekspresyonunda anlamlı azalma, TRL4 ekspresyonunda ise anlamlı artış saptandı. Buna karşın melatonin ve nobiletin uygulamaları, PER2 ekspresyonunu belirgin ve anlamlı derecede arttırdı, TRL4 ekspresyonunu ise belirgin ve anlamlı derecede azalttı (p<0,001). Sonuç olarak çalışmamız, sirkadiyen ritim bozulmasının kardiyovasküler yapı ve işlev üzerinde çok yönlü olumsuz etkiler oluşturduğunu; melatonin ve özellikle nobiletinin bu süreçte koruyucu ve düzenleyici etkiler gösterebileceğini moleküler ve fonksiyonel düzeyde ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Experimental Circadian Rhythm Disruption on the Cardiovascular System Disruption of circadian rhythm is a critical risk factor that profoundly affects not only sleep patterns but also the fundamental physiological functions of the cardiovascular system. Cardiovascular diseases (CVDs) remain among the leading causes of premature mortality worldwide, and the role of circadian rhythm in the pathogenesis of these diseases is increasingly gaining attention. Pharmacological approaches targeting circadian biology offer innovative therapeutic strategies for the prevention and treatment of cardiovascular diseases. In this study, we aimed to evaluate the multifaceted effects of circadian rhythm disruption on the cardiovascular system and to comparatively investigate the therapeutic potentials of melatonin and nobiletin in this context. A total of 40 male Sprague Dawley rats weighing between 320–370 g were randomly assigned into five groups: Control (K, n=8), Circadian Rhythm Disruption (CRD, n=8), Melatonin (MLT, n=8), Nobiletin 15 mg/kg (NOB15, n=8), and Nobiletin 30 mg/kg (NOB30, n=8). All groups were subjected to a 10-day adaptation period under a 12-hour light / 12-hour dark cycle (12:12 LD). Following this period, all groups except the control group underwent a circadian rhythm disruption protocol. During the experimental phase, melatonin (10 mg/kg/day) and nobiletin (15 mg/kg/day and 30 mg/kg/day) were administered intraperitoneally to the respective groups. At the end of the experiment, hemodynamic parameters were measured via right jugular vein catheterization, and heart and aortic tissues were collected for biochemical, morphometric, histopathological, and immunohistochemical analyses. Among the hemodynamic measurement parameters, the maximum dP/dT value was significantly reduced in the NOB15 group compared to the control group (p<0.05). Regarding minimum dP/dT values, there was a significant difference between groups (p<0.05), with the control group showing the lowest mean. Aortic endothelial MDA levels were significantly higher in the control group than in all other groups (p<0.05). Histopathological analysis revealed pronounced degenerative changes in the CRD group, including myocardial edema, vacuolization, intracellular disintegration, and congestion. These structural impairments were significantly ameliorated by melatonin and nobiletin treatments (p<0.001). Immunohistochemical evaluations showed a significant decrease in PER2 expression and a significant increase in TLR4 expression in the heart and aortic endothelial tissues of the CRD group. Conversely, melatonin and nobiletin treatments markedly and significantly upregulated PER2 expression and downregulated TLR4 expression (p<0.001). The higher dose of nobiletin demonstrated a more pronounced therapeutic effect. In conclusion, our study demonstrates that circadian rhythm disruption induces multifactorial detrimental effects on cardiovascular structure and function. Melatonin and, particularly, nobiletin exhibit protective and regulatory effects at both molecular and functional levels in this pathological context.